El Frontón – az elfeledett perui büntetőkolónia

El Frontón egy elhagyatott aprócska sziget a perui Callao partjainál, amely egykoron büntetőtelepként funkcionált. Alig egy négyzetkilométer az egész, száraz, kietlen, szinte növények nélküli kőszikla. Elég sűrűn járnak erre oroszlánfókák és a Humboldt-pingvin példányai is.

A San Lorenzo szigetétől délkeletre található aprócska földdarabot a 19. század elejéig kizárólag kalózok és mindenféle kalandorok lakták, akkoriban La Isla del Muerto néven is ismerték. A 19. század eleje hozott változást, amikor José Pardo perui elnök büntetőkolóniát alakított itt ki.

El Frontón – egy filmen keresztül is megismerhető

Kezdetben szigorúan őrzött börtön volt bűnözőknek, de aztán politikai foglyok kerültek ide. Itt raboskodott például Fernando Belaunde Terry elnök is, aki még megpróbált partra is úszni. Nagyjából hét kilométeres a távolság a part és a sziget között. 1981-től a sziget San Juan Bautista börtönsziget néven volt ismert. Igazán maximálisra felfuttatva a börtön a Fényes Ösvény felkelése idején lett. Ekkor a lázadók harcosait küldték a szigetre raboskodni. 1986. június 18-án hatalmas börtönlázadás robbant ki El Frontón Pebellón Azul nevű pavilonjában.

A perui haditengerészet alakulatai jöttek rendet csinálni és a vérengzésben állítólag rengeteg rabot le is mészároltak. A Human Rights Watch arról ír, hogy legalább kilencven emberrel végeztek a katonák. Még egy emberi jogi bíróság is elmarasztalta a perui kormányt a börtönlázadás leverésének módja miatt. Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen lehetett az élet ezen a börtönkolónián, akkor neki ajánlható az 1991-es perui dráma, az Alias ‘La Gringa’.

Alberto Durant filmjét a 64. Oscar-díj jelöltjei közé is nevezték, mint a perui alkotás abban az évben, de végül nem lett jelölt. Abban a filmben a legtöbb forgatási helyszínt maga El Frontón nyújtotta. A film az egyik leghíresebb fogvatartott történetén alapul. Guillermo Portugal Delgado bűnözőként került ide bebörtönzésre, de megszökött. Szökése fordulatokkal teli történet volt, nőnek öltözve kezdte szökését, majd megölt egy oroszlánfókát is, mire végül partra úszott. A film rosszabb minőségben itt megtekinthető:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*