Lehetséges következményei a venezuelai elnökválasztásnak

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuelában elnökválasztást tartottak hétvégén a következő hat évre. Az volt a kérdés, hogy a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Maduro elnök marad-e a következő időszakban is. A Nemzeti Választási Tanács (CNE) szerint Nicolás Maduro 51,20%-kal nyert, az ellenzéki Edmundo González pedig 44,2%-kal a második helyen végzett. Egy nappal később María Corina Machado venezuelai ellenzéki vezető határozottan kijelentette, hogy a venezuelai ellenzékből senki sem ismeri el Maduro győzelmét az elnökválasztáson. Azt is elmondta, hogy csalás történt, és hogy a megválasztott elnök valójában González. Az átláthatóság hiánya tényleg kétségeket kelt sokakban. Több más vezető mellett Chile elnöke, Gabriel Boric elnök is megkérdőjelezte az eredményeket. Mi történhet most? A BBC World három lehetséges forgatókönyvet elemzett, ami Venezuelában történhet a chavizmus és Nicolás Maduro kétségbe vont győzelme után.

Folyamatos tüntetések és sztrájkok az elnökválasztáson elért eredmények után

María Corina Machado ellenzéki vezető biztosított arról mindenkit, hogy „a végsőkig” harcolni fognak azért, hogy kiderüljön, mi történt július 28-án a venezuelai választásokon. A közvélemény-kutatások Edmundo Gonzálezt jósolták győztesnek. De az eredmények másként alakultak, ami komoly elégedetlenséget váltott ki az ország lakosságának egy részében is. Azóta különböző venezuelai városokban folyamatosak a tiltakozások. Ezért a BBC és a politikai elemzők is a tüntetések elhúzódó időszakára számítanak. A kérdés az, hogy a kormány hajlandó-e vállalni a nagyobb elnyomás költségeit, és vállalja-e azoknak a bebörtönzésének költségeit, akik úgy döntenek, hogy nem fogadják el az eredményeket.

Még nagyobb elszigeteltség Venezuelának

Maduro megígérte, hogy tiszteletben tartja és elfogadja a választási eredményeket, amire a világ több vezetője is kérte a választás napja előtt. Lula da Silva brazil elnök még azt is nyilatkozta, hogy Madurónak meg kell értenie, akármi is lesz az eredmény, el kell fogadnia. Megijesztette Maduro azon megjegyzése, hogy Venezuelát vérfürdő fenyegeti, ha veszít. Most azonban, hogy a CNE eredményeit hitelesítették, sok – főleg jobboldali – kormány kérdőjelezi meg az eredményeket. Pedig a választások előtt Joe Biden amerikai elnök azt is kilátásba helyezte, hogy megszüntetik a szankciókat az ország ellen, ha az általuk preferált jelölt nyer. az elnökválasztáson. Viszont most úgy tűnik, hogy további szankciók jönnek inkább.

Tovább nő a venezuelaiak kivándorlása

Csak Chilébe az elmúlt években vélhetően mintegy 800000 venezuelai érkezett. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint pedig a becslések szerint 7,7 millió venezuelai vándorolt különböző országokba jobb életminőséget keresve. A venezuelai gazdasági válság családok millióit taszította szegénységbe. A választások előtt számos venezuelai a helyzet megváltozásának reményében a közösségi oldalakon kifejezte, hogy vissza kíván térni hazájába abban az esetben, ha a Maduroval szemben álló jelölt nyer. A chavista jelölt győzelme után azonban a szakértők attól tartanak, hogy a migrációs hullám ismét felerősödik. Az Encuestadora Meganalisis áprilisban közzétett felmérése szerint a venezuelai lakosság 44,6 százaléka fontolgatja a kivándorlást, ha Nicolás Maduro elnök egy harmadik ciklusra is hivatalban marad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*