Latin-Amerika 50 legjobb étterme

Rio de Janeiro volt ismét a helyszíne a “Latin-Amerika 50 legjobb étterme” rendezvénynek, amely immár második egymást követő évben tért vissza Brazíliába. A 2013-as létrehozása óta ez az esemény a világ gasztronómiájának egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát. A díjátadó ünnepségre a Rio de Janeiró-i Museu Histórico Nacionalban került sor.

A “Latin-Amerika 50 legjobb étterme” listáját, mint mindig, most is a régió gasztronómiai szakértőiből álló válogatott csoport szavazatai alapján állították össze. Danniella Camilo ismertette a rangsort a jelenlévőkkel.

Latin-Amerika 50 legjobb étterme és a dobogósok

Az első helyezett étterem a Don Julio lett, Buenos Aires-ben. Az étlapon szinte minden az étterem saját farmjáról származik, amely Buenos Aires tartomány szélén található.

A második helyezett a Maido lett, ami Limában található. Az étterem 15 éves fennállását épp idén, a múltat, a jelent és a jövőt ünneplő Maido Experience menüvel ünnepli. A kóstolómenü egy sor ételt mutat be, amelyekben Peru és Japán ötvöződik: a nap legfrissebb fogásaiból készült finom nigirik és tiraditók vannak az étlapon.

A harmadik helyen az El Chato zárt Bogotából. Az étterem séfjét hazája ízei inspirálták, és a kezdetektől fogva kistermelőkkel dolgozik együtt. Elkötelezett a helyi ízek újradefiniálása iránt, ezért rendszeresen újra felfedezi hazáját, hogy új termékeket keressen, amelyeket az à la carte és a kóstolómenükbe felvehet.

A díjat megítélő szervezetnek egy 300 latin-amerikai gasztronómiai szakértőből álló akadémiája van, amely öt régióra oszlik: Mexikó, Közép-Amerika, Dél-Amerika (Észak), Dél-Amerika (Dél) és Brazília. Minden tag tíz szavazatot ad le a közelmúltbeli kulináris tapasztalatok alapján, amelyek közül legalább négynek a saját országán kívüli éttermekre kell vonatkoznia, így biztosítva a kiegyensúlyozott és sokszínű nézőpontot. A szavazási folyamatot ebben az esetben egy független tanácsadó felügyelte, hogy biztosítsa az eredmények átláthatóságát és hitelességét.

Egyebek az eseményen

A díjátadó ünnepségen nemcsak a legjobb 50 étterem kihirdetésére került sor, hanem számos különdíj átadására is. A mexikói Lunario étterem a fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért és holisztikus megközelítéséért elnyerte a Fenntartható Étterem díjat. A cukrászati kategóriában a Latin-Amerika legjobb cukrászának járó díjat a chilei Camila Fiol kapta. A Latin-Amerika legjobb sommelierje díjat a kolumbiai Laura Hernández Espinosa kapta. Dél-amerikai borokról itt írtunk korábban. A Latin-Amerika legjobb női szakácsának járó díjat a bolíviai Marsia Taha Mohamed vehette át. Az idei programban az “50BestTalks” elnevezésű kulináris előadássorozat is szerepelt, amelyre november 25-én került sor. Ennek célja a gasztronómia kulcsfontosságú témáinak megvitatása volt. Egyébként az első tízbe a fentebb említett dobogósok mellett bekerült még két perui, egy chilei, két kolumbiai, egy brazil és egy mexikói étterem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*