Különleges műtrágya segít Peruban a növényeknek

Fontos fejlesztéssel rukkoltak el egy perui cég kutatói. A kaktusz és a cukornád maradékából készült különleges műtrágya javítja a terméshozamot szárazság idején. Emellett segít a talaj regenerálódásában és enyhíti a környezeti károkat, állítják a fejlesztők. Cukornád hulladék, kaktusz kivonat és tengeri moszat felhasználásával egy kutatócsoport innovatív organikus mezőgazdasági műtrágyát és biostimulánst fejlesztett ki.

Ez javítja a terméshozamot szárazság idején, regenerálja a talajt és enyhíti a környezeti károkat. Bár ez a műtrágya közvetlenül az agráriparra van hatással, egyben hozzájárul az ipari hulladékok fenntartható kezeléséhez is, mivel visszanyeri és hasznosítja a cukornád lepárlásának ásványianyagokban gazdag melléktermékét, amelyet rendszeresen csak a csatornákba engednek. A cukornád lepárlás melléktermékének ilyen formában történő kiengedése a természetes vízforrások és az azok által táplált életformák szennyeződéséhez vezet.

Ez a különleges műtrágya titka

Ez az új termék 100%-ban természetes műtrágya. Ebben az esetben az innováció az összetevők kombinációjában rejlik. A termék a cukornádipari hulladékot kaktusz- és tengeri moszat-kivonattal ötvözi, ami lehetővé teszi, hogy javítsa a tápanyagok felszívódását és növelje a növények vízmegtartó képességét. Vagyis a növényeket ellenállóbbá teszi az esőhiányra is. Erről beszélt Manuel Sevilla, a Fertilizantes Muchik ügyvezető igazgatója, ami egy észak-perui vállalat, amely ezt a biostimulánst kifejlesztette.

Sevilla hozzátette, hogy ezzel a javaslattal a vállalat nemcsak a mezőgazdasági teljesítmény növelését tűzte ki célul, hanem a környezetvédelemhez való hozzájárulást és az ellenállóbb, körforgásos mezőgazdaság előmozdítását is. Peru a világ közepes méretű cukornádtermelői közé tartozik. Az ország trópusi és szubtrópusi régióiban, főként az északi partvidéken és az Amazonas-medencében termesztik. Bár pontos tonnaszámot nehéz találni, Peru évente több millió tonna cukornádat állít elő, amelyet főként cukorgyártásra és etanol előállítására használnak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*