A világ legritkább rágcsálója egy Isten háta mögötti helyen él

A Santa Catarina-sziget egy sziget Brazíliában, Santa Catarina államban, a part mentén. Itt található az állam fővárosa, Florianopolis is. Érdekesség, hogy Santa Catarina állam területe nagyjából pont akkora, mint Magyarországé és ez az állam a leginkább hegyes a brazil államok között. A Santa Catarina-szigettől délre található egy aprócska szigetcsoport, a Moleques do Sul. Ennek a szigetcsoportnak van egy alig 10 hektáros szigete, amelyen a bozótok mellett egy világrekorder élőlénynek is otthont ad. Ő a Santa Catarina-i tengerimalac.

A világ legritkább rágcsálója

Ezen a kis szigeten él ugyanis a Santa Catarina-i tengerimalac (Cavia intermedia), amely az ismert emlősök közül az, amelyiknek a legkisebb kiterjedésű területen él az összes példánya. A maroknyi kis állat már évezredek óta itt él a kutatók szerint. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a Santa Catarina-i tengerimalac egy másik tengerimalac, a C. magna leszármazottja, amely a közeli Santa Catarina-sziget partvidéki részén élt. A tengerimalacok valószínűleg akkor szigetelődtek el Moleques do Sul szigetcsoportján, amikor az emelkedő tengerszint mintegy 8000 évvel ezelőtt kialakította a szigeteket. És azóta viszonylag kevés változás történt.

A szigeten nincsenek jelentős ragadozók, versenytársak vagy akár emberek, és a növényevő állatok elérhető táplálékkínálata bőséges. Szóval sok szomorú történettel ellentétben ez egy pozitív forgatókönyv. Az idők során aztán a faj jellemzőit és tulajdonságait az ún. „sziget-szindróma” formálta. A Santa Catarina-i tengerimalacok túlélési aránya magas, lakóterülete kicsi, szaporodási folyamata pedig lassú a hasonló kontinentális fajokéhoz képest. Következésképpen populációjuk kis létszámú; a 2004-2005-ben végzett felmérések szerint a szigetet kevesebb mint 50 egyed lakja. Ez ami a tengerimalacokat a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vörös listáján a kritikusan veszélyeztetett státuszba sorolja. Az IUCN később felvette őket a Föld 100 legveszélyeztetettebb fajának listájára is őket.

A Santa Catarina-i tengerimalac legnagyobb problémája

Kis létszámuk ellenére a Santa Catarina-i tengerimalacok populációja valójában stabilnak tekinthető. Nagyon valószínű, hogy az egyedszámuk évszázadok óta változatlan. Egy ilyen kis populáció azonban rendkívül érzékeny a véletlen eseményekre, amelyek kritikus hatással lehetnek a fajra. A szigetlakó rágcsálópopulációk a múltban már estek áldozatuk kórokozók behurcolásának vagy a tengerszint emelkedésének. A tengerimalacok számára további veszélyt jelentenek a tüzek, az orvvadászat és az időnként megjelenő emberek is. A szigetre néha halászok kötnek ki illegálisan, akik akár ott is éjszakáznak. A Santa Catarina-i tengerimalacokat évtizedeken alig ismerték és tanulmányozták. Csak néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel egyáltalán őket, és azóta a szigetcsoport korlátozott megközelíthetősége miatt nehézkes a megfigyelésük. Van egy kutató, aki azonban elkötelezett e faj védelme mellett.

Dr. Carlos Henrique Salvador brazil biológusról van szó. Ő vezette a tengerimalacok felmérésére irányuló első projektet 2004-2005-ben. Azóta pedig a jelenlegi populáció megfigyelésén dolgozik egy kamerahálózat segítségével, amelyet a Greensboro Science Center (GSC) támogatásából finanszíroztak. A kamerahálózattal igazából a faj általános megfigyelése a cél, illetve az illegális emberi jelenlét nyomonkövetése és esetleges elriasztása. Mert ez utóbbi jelenti a legnagyobb veszélyt erre a pár kis tengerimalacra. Carlos és csapata már ki is dolgozott egy védelmi tervet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*