Bozo – egy legenda Los Angeles chicano közösségéből + egy kis kutatás

Los Angeles délkeleti részének utcáin elég sok fiatal rapper jelent meg a 2000-es években. Ők azok, akiknek köszönhetően a chicano rap újraéledt, új lendületet kapott. Az új nevek között volt Emiliano, azaz Bozo is. Ő normális életet ért Pico Riverában, de édesanyja 12 éves korában súlyos szenvedések után rákban meghalt. Így saját bevallása szerint is Bozónak a helyi banda, a Pico Nuevo lett a családja és nagyon gyorsan hírnevet szerzett magának.

Bozo története

Rímeket írni 2003-ban kezdett, amikor egy túlterhelt pszichológus adott neki egy tollat meg egy papírt, hogy adja ki magából, ami nyomasztja. El is hanyagolta volna a dolgot, ha Stomper, egy gyerekkori barátja nem bátorítja. Egészen jó pályára lépett volna, viszont 2006-ban egy bandához köthető fegyveres rablás miatt 18 év börtönbüntetésre ítélték. Viszont végül 10 év letöltése után szabadulni tudott és teljes erővel csapott bele a zenei világba.

A Hi-Power Entertainment kiadójával közösen dobták ki a Free Bozo nevű albumát, aminek már volt némi hullámkeltése a szcénában. Viszont gyorsan elváltak útjai ettől a kiadótól és ezután elkezdte kiszórni a számokat egyesével. Így az Emiliano vagy a That’s Why kifejezetten nézettek és hallgatottak lettek a különféle platformokon. Több album és rengeteg, Latin Beast-en megjelenő videó után most már biztos: Bozo bebizonyította, hogy a munkamorálja megfelel a szövegírói képességeinek. Megmutatta, hogy a nagy kiadótól való elszakadása ellenére is kemény tudja folytatni.

Csak a jövő fogja megmutatni, hogy a mainstream megfelelő elismerésben részesíti-e az új művészeket, akik újra feltalálták a chicano hangzást (ami nem kicsit más, mint a natív mexikói vonal). De egy dolog biztos: Bozo továbbra is tolja előre a latino kultúrát. Tökéletesen megmutatja Bozo munkásságát a YouTube-on most már 1,1 millió megtekintésnél járó Emiliano című szerzemény. Ebben a rapper kemény odaszól chicano rappertársainak, például Sad Boy Lokónak. Ő lenne a szerzemény:

Az Emiliano klipje

A végére pedig egy kis játék. A videóklip sokadik megtekintése után felmerült a kérdés, hogy vajon hol forgathatták a klipet, megtaláljuk-e könnyedén a fő helyszínt. Az elég egyértelmű volt, hogy valahol Los Angeles középső részén kell keresni a forgatási helyszínt.

A klipben igazából két nagyon jó utalás is található. Látható egy JL Audio üzlet és egy 7-Eleven szupermarket is. Nem kellett tehát sokat tenni, szimplán csak megnézni, hogy hol vannak Los Angeles középső részén JL Audio üzletek. A hivatalos weboldal a segítségünkre is sietett és már a második üzlet találat is lett a South Gate Atlantic Avenue 8696-on.

A két kis képen pedig látható, hogy pontosan itt is vagyunk, itt forgatta Bozo a klipet. Az egész nem tartott tovább 3-4 percnél.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*