Újabb kerekesztal-beszélgetés Peruban

Tüntetés
Forrás: protest.media

A perui kormány pénteken kerekasztal-beszélgetés jellegű tárgyalássorozatot indított el a mezőgazdasági vállalkozók és farmerek képviselőivel. A beszélgetés annak apropóján indult meg, hogy komoly ellenállás volt tapasztalható a perui mezőgazdasági szektor részéről a december 29-én elfogadott új mezőgazdasági törvénycsomag kapcsán. A Miniszterek Tanácsának Elnöki Irodája által publikált tweet szerint a Trujillóban elindult beszélgetés célja, hogy közösen kidolgozzák azt a keretrendszert, amiben aztán mindkét fél profitálhat az új szabályozásból.

Az első megbeszélés hét órán keresztül tartott. A felek megegyeztek, hogy 45 napon belül kidolgoznak egy új szabályozást. Olyat, ami lehetővé teszi, hogy a munkások által követelt bérköveteléseket is teljesíteni lehessen. Az első közös munkanap végén a munkaügyi miniszter, Javier Palacios azt nyilatkozta, hogy nagyon bizakodó, mert a folyamatok pozitív irányba indultak meg. Remélhetőleg most majd a mezőgazdasági dolgozók között meg tudják találni azokat a képviselőket, akik majd képviselni tudják a szektor munkavállalóinak érdekeit.

Peru

A törvény és megvitatása egész decemberben meghatározta a politikai palettát Peruban. Komoly tüntetések voltak szerte az országban a törvénycsomag ellen, amely szabályozná a munkaügyi szabályokat és a béreket is. A sokszor rendőri erőszakkal járó megmozdulások eredményeként legalább 45 tüntetőt letartóztattak és közel egy tucat ember súlyosabban meg is sérült. A helyzet eszkalálódásának az volt a csúcsa, amikor még december végén mezőgazdasági dolgozók elbarikádozták az északi La Libertad régió legfontosabb autópályáját.

Amióta viszont el is fogadták a törvényjavaslatot, azóta a rendőri erőszak fokozódni látszik La Libertad régiójában. Legalább három civil tüntető veszítette életét az elmúlt napokban. A hatóság jelentése szerint köztük volt egy kiskorú is, aki lőtt sebétől halt meg. A halálesetek eredményeként a kormány vizsgálatot indított és el is bocsátották La Libertad rendőrfőnökét, Ángel Toledót is. Nincs tehát könnyű dolga a perui ideiglenes elnöknek, Francisco Sagastinak, aki most már nemzeti párbeszédet kért a néptől. Így szeretné megakadályozni az erőszak spiráljának terjedését.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*