Ecuadorban az Alkotmánybíróság közbelépett

Az elnök
Forrás: primicias.ec

A tavalyi évben Ecuador országa az év jelentős időszakában szükségállapotban létezett, amelyben kijárási tilalom vonatkozott az ország lakosságára. Ezt hat hónap után szeptemberben szüntették meg, miután valamelyest javulni látszódott a koronavírus-helyzet az országban. Most viszont alkotmányos problémát okozott egy hasonló lépés. Lenín Moreno államelnök ugyanis december 21-én újabb szükségállapotot hirdetett ki, de most Ecuadorban az Alkotmánybíróság ezt jogellenesnek találta és emiatt megszüntette.

Az alkotmánybírók szerint ugyanis a szükségállapotot elrendelő rendelet nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, ahogy maga a szükségállapot kihirdetése sem. Moreno a 21-én elrendelt intézkedéssel megpróbált arra választ adni, hogy ismét növekedni kezdett a fertőzöttek száma az országban, amely fertőzéseket az ún. “brit”-variáns okozott. A brit variáns arról kapta a nevét, hogy először Nagy-Britanniában tűnt fel és jellemző, hogy sokkal gyorsabban képes terjedni, mint bármely más koronavírus-változat.

Mi volt a bírák baja?

Eredetileg Ecuadorban az Alkotmánybíróság már december 27-én ismertette döntését, de csak a hétvégén tette közzé a pontos ítéletet. Ez már egyértelművé tette, hogy a kiadott szükségállapoti rendelet nem felel meg az ország jogszabályainak. Az alkotmánybírák szerint a szükségállapot bevezetése az új Covid-19-variáns miatt egyszerűen “nem felelt meg az alkotmányos normáknak”.

Ecuador
Forrás: derechoecuador.com

A problémát az Alkotmánybíróságnak az okozta nagy valószínűség szerint, hogy szükségállapotot csak olyan helyzetekben lehet bevezetni Ecuadorban, amikor az adott helyzet vagy probléma nem oldható meg normál módszerekkel. És emiatt belátható lezárás nélküli intézkedésekre van szükség. A bíróság egyben felszólította a kormányt, hogy koordinált megelőzési intézkedéseket tegyen a normál jogszabályi keretek között. Alapvetően a lakosságra nézve a szükségállapotnak a legnagyobb hatása az lett volna megint, hogy hat órán keresztül éjszaka nem lehetett volna az utcákon tartózkodni.

Moreno ezt most tizenöt napig akarta bevezetni, de úgy tűnik, hogy sikertelenül. A legfrissebbek szerint egyébként Ecuadorban 9495 megerősített haláleset köthető a Covid-járványhoz és jelenleg 214 ezer körül van az aktív fertőzöttek száma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*