Megint romlani kezdett a közbiztonság a bogotai buszokon

Busz
Forrás: SITP

2020 novemberének utolsó heteiben és december elején egyre több jelentés érkezett a bogotai városi buszhálózat, a SITP sofőrjeitől különféle bűncselekményekről. Ez pedig teljesen elüt attól, amit még 2020 elején, a járvány miatt bevezetett első korlátozások alapján lehetett tapasztalni. Nem csak a buszok utasai de a sofőrök ellen is megszaporodtak a támadások, volt olyan nap, amikor négy ilyen is történt a bogotai buszokon. És a csúcspontja a jelenségnek december 15-én történt, amikor a reggeli órákban meggyilkoltak egy férfit egy rablás során az egyik buszon.

Újabb tragédia

A gyilkosság teljesen megrázta a kolumbiai fővárost és rávilágított a súlyosbodó problémára. Egy hónap telt el a férfi halála óta (egy tettest elkaptak a gyilkosság miatt), de ismét tragikus dolog történt. 2021. január negyedikén egy másik buszon egy rabló megtámadott egy utast, de az utas nem hagyta magát, elvette a támadó kését és leszúrta vele. Azért ilyen események után érthető, hogy egyes kolumbiaiak félve utaznak a városi buszokon, főleg bizonyos órákban és kerületekben. Pedig alapvetően a teljes adatok szerint még így is jóval kevesebb a bűncselekmény a buszokon, mint korábban.

Míg 2019-ben 1816 lopás és rablás történt a SITP buszain, addig 2020-ban már csak 806. Hugo Acero, a Bogota város biztonságáért felelős miniszter elismerte, hogy a 2020-as adatok csökkenése mögött a járvány miatt bevezetett korlátozások álltak. Ettől függetlenül is ki volt azonban mutatható egy 10%-os csökkenés a buszokon elkövetett bűncselekmények számát illetően. Acero is azt is elmondta, hogy a rendőrség tisztában van vele, hogy melyek a legveszélyesebb körzetek a városban. Ezek például a Juan Rey kerület, Kennedy egyes részei, például Patio Bonito.

Egy városi busz Bogotában

2021-ben a rendőrség segítségével tovább szeretnék folytatni az elindított ellenőrzési folyamatokat. Ennek keretén belül például megállítanak majd járatokat és az összes utast át fogják majd kutatni. Ilyenek voltak már 2020-ban is, ezen ellenőrzések során fegyvereket, késeket, lőszereket foglaltak le. De az ilyen ellenőrzések problémásak is, hiszen az utasok sietnek és nem tudnak akár 1 órát várni a reggeli csúcsban, míg a rendőrség végzi a dolgát. A helyzet tehát megint romlani kezdett a bogotai buszokon, remélhetőleg a bogotai hatóságok meg tudják állítani a folyamatot.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*