Elhunyt a legendás Chato parancsnok

Talán Magyarországon alig pár tucat embernek mond valamit az a név, hogy Osvaldo “Chato” Peredo. Akiknek viszont mond, azoknak szomorú hír (politikai nézettől függetlenül), hogy Chato parancsnok kedd délután a bolíviai Santa Cruz városában található otthonában elhunyt. A hírt családja is megerősítette. Halálát azok a légzőszervi problémák okozták, amelyek egy évekkel ezelőtti embólia következtében alakultak ki. Azt már lehetett tudni az elmúlt napokban, hogy komoly problémákkal küszködik és már az életéért küzd, de ettől függetlenül megrázó a halálhíre.

Testét elhamvasztják és hamvait a család fogja végső nyughelyére helyezni. Peredo Trinidadban született Bolíviában és ott is nevelkedett. Nevelkedésében meghatározó szerepe volt testvéreinek is és együtt alapították meg a Bolíviai Kommunista Pártot. Majd együtt különböző gerilla mozgalmakat is vezettek, de leginkább Che Guevara gerillamozgalmának vezetőjeként ismertük. Nem meglepő tehát, hogy halálhíre a közösségi médiának inkább azt a részét mozgatta meg, amely az egykori kommunista törekvésekkel és Che Guevara eszméjével is azonosulni tud. De nem csak ebből a vonalból érkezett rengeteg részvétnyilvánítás a család felé.

Egy korábbi tévéfelvétel

A Bolíviai Guevarista Mozgalom tweetje magáért beszélt, szimplán csak annyit írtak: “Hasta siempre comandante Chato Peredo”. Azaz előre a végső győzelemig Chato Peredo parancsnok. Peredót ugyanis a bolíviai forradalmi törekvések egyik nagy vezetőjének tartják, aki a baloldal számára egy forradalmi hős volt, hasonló, mint amit mondjuk Che Guevara képviselt Argentínában, majd Kubában. De búcsúzott az egykori gerillavezértől az írónő, Gabriela Ichaso is, aki jóbarátként és egy nagyszerű emberként hivatkozott rá.

Aki együtt harcolt Che Guevarával

De Peredo halála a határokon túl is megrázta a forradalmi balos mozgalmak képviselőit is. Luis D’Elía, argentin politikus is üzenetben búcsúzott “testvérétől” a Twitteren. Ahogy fogalmazott az üzenetben, Inti, Coco és Antonio Peredo legkisebbik öccse, a Ñancahuazu Gerilla mozgalom egykori vezetője és Che Guevara harcostársa elbúcsúzott a világtól. Viszont maga mögött csodás emlékeket hagyott. A 79 éves korában elhunyt bolíviai harcos azok közé tartozott, akik Che Guevara halálakor képesek voltak elmenekülni a bolíviai hadsereg rajtaütése elől.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*