Kiirtják a munduruku törzset az Amazonas fakitermelői

A brazil hatóságok nemrég arra figyelmeztettek, hogy az ország északi részén komoly összecsapásokra lehet a közeljövőben számítani. A szövetségi népjóléti minisztérium szombaton tett közzé néhány olyan képet, amely egyértelműen arra utal, hogy a Munduruku törzs tagjai és az illegális fakitermelésben résztvevő fegyveres bandák véres harcot vívnak egymással. A harcok azután kezdődtek el, hogy a pisztolyokkal és puskákkal felszerelt banditák behatoltak a Tapajós folyó medencéjében található törzsi területekre Pará államában. Ez lenne egy rövid hír az eseményekről:

A munduruku helyzete nem túl jó

Jelentésen vannak Pará több részéről is, például Jacareacangában is összetűzések voltak a mundurukuk és a fegyveresek között. A törzs egyébként valószínűsíti, hogy a Cururu-folyó környékén elszabadult illegális bányászati tevékenység eredményeként a régióban el fognak tűnni teljesen az őslakosok. Egy nyilvánosságra került videóban az látható, hogy fegyveres férfiak akadályozzák meg a helyi őslakosok belépését saját törzsi területükre. A minisztérium most már többedik alkalommal szólította fel a hatóságokat arra, hogy állítsák meg az illegális bűnbandák pusztítását a régióban.

Ezzel párhuzamosan pedig megerősítették, hogy tovább mennek előre azzal a perrel, amelyet az őslakosok védelme érdekében indítottak még 2020-ban. Bár a szombati felhívás óta eltelt már három nap, semmiféle hír nincs arról, hogy a hatóságok bármit léptek volna eddig. A garimpeiros szóval azokat a bányászokat illetik Brazíliában, akik saját erőből, nem céges háttérrel bányásznak. A jelenlegi helyzetben is az látható, hogy a bűnözői csoportok sok esetben egyébként együtt is működnek helyi őslakosokkal.

Legalábbis erre utalnak azok a felvételek, amelyeket helikopterről készítettek a brazil minisztérium képviselői korábban. A munduruku törzs egyébként már szintén az eltűnés felé tart, hiszen napjainkban alig lehetnek többen tízezernél és folyamatosan asszimilálódnak a többségi társadalomba. Pedig történelmüket tekintve elég sok mindent túléltek már, nem utolsósorban harcmodoruk miatt. A munduruku egy másik indián törzs nyelvén is azt jelenti, hogy “vöröshangya”, ezzel is jelezve azt, hogy amikor a mundurukuk támadtak, akkor tömegben tették ezt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*