Rodolfo Walsh háza kulturális örökség lett Argentínában

Rodolfo Walsh háza

Rengeteg olyan személyiség van Dél-Amerikában, akit mindenképpen ismernünk kellene és akikről mindenképpen érdemes lenne tanulni is. Felhozhatjuk itt most példaként a chilei Víctor Jarát, de mai cikkünk főszereplője, Rodolfo Jorge Walsh is egy ilyen ember. Az argentin író 1927-ben született és ott tartják az oknyomozó újságírás egyik ősatyjának. Leghíresebb műve a Nyílt levél egy írótól a katonai rezsimnek című írás, amelyet meggyilkolása előtt egy nappal tudott publikálni. Ebben tiltakozott az akkoriban uralkodó argentin katonai vezetés elhibázott gazdaságpolitikája miatt, ami komolyabb károkat okozott az argentin embereknek, mint a rengeteg kínzás és zaklatások. Így el is tudjuk képzelni milyen hatásokról lehet szó.

Rodolfo Walsh története

Ő alapította Kubában a Prensa Latina nevű hírügynökséget is és állítólag kubai tartózkodása alatt ő fejtette meg a CIA azon kódolt üzenetét, ami egy kubai partraszállást készített elő. Így lehetővé tette Fidel Castro számára, hogy felkészüljön az akcióra. Az író a hatvanas években visszatért Argentínába, ahol 1973-ban csatlakozott a Montoneros gerilláihoz, akik a diktatúra ellen küzdöttek. Végül 1977. március 25-én gyilkolta meg a nyílt utcán egy katonai különítmény, akik a testét és több írását is magukkal vitték. Soha többé nem látták a testét, a mai napig eltűntként tartják számon.

Amiért most szóba került Walsh, az egy argentin döntés következménye. Az ország ugyanis úgy döntött, hogy azt a házat, ahol Walsh a feleségével rejtőzött, kulturális örökséggé nyilvánítják. Az El Edén nevet viselő házban öt éven keresztül bujkáltak a diktatúra évei alatt. A ház egyébként Buenos Airesben található, a Carapachay-folyó partján. Itt élt 1971 és 1976 között, tehát a diktatúra elleni harcának leghevesebb éveiben. Fontos tudni, hogy a házat 1976-ban azért kellett elhagynia, mert a katonaság az év szeptemberében lerohanta. Ezen évek egyébként más országokban is komoly felfordulást okoztak, például Chilében.

Így az utolsó napjait egy San Vicentében található házban töltötte. A Carapachay-folyó partján lévő ingatlan egyébként a tulajdonosoknak köszönhetően szinte érintetlen állapotban maradt meg az utókornak. Tele van olyan tárgyakkal, amelyeket még az író is használhatott és ott van az az emléktábla is a falán, amelyet Walsh születésének 72. évfordulóján helyeztek el itt. Ki kell emelni, hogy Argentína is igyekszik megbirkózni a múlttal, hiszen a Walsh-gyilkosság elkövetőit sok évvel később bíróság elé állították és elítélték.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*