Új módszerrel vizsgálják a La Plata vizét Uruguayban

La Plata
Forrás: pinterest.com

Alapvetően egy folyóban vagy tóban, négy méter mélység után már nincs többé homok. Itt inkább már salak vagy más szóval iszap van. Ez az iszap adja bizonyos vízfelületek jellegzetes színét. Így van ez az uruguayi La Plata folyótorkolattal is, amelynek jellegzetes barnás színe van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy piszkos vagy szennyezett lenne. Nemrégiben az Urugayi Állami Egyetem mérnöki szakának kutatói kezdtek komoly kutatásba a torkolattal kapcsolatban, hogy kiderítsék, milyen titkok bújnak meg a barna szín mögött.

Miért kell a La Platát vizsgálni?

De miért kell kutatásokat végezni a La Plata torkolaton? Alapvetően ennek több oka is. Egyrészt mivel ez a torkolat sós- és édesvíz keveredési helye és egyben meleg és hideg víz is találkozik benne, rendkívül különleges fajok élnek itt. A La Plata az a torkolat, ahol a Paraná folyó és az Uruguay folyó összekapcsolódik, egyben ez a világ legszélesebb torkolata, a tengernél már 220 kilométer széles. Egyben ez Uruguay és Argentína határa is, hiszen egyik oldalán az uruguayi főváros, Montevideo található, a másikon pedig Buenos Aires.

Szóval folytatva a vizsgálat indoklását – a torkolatban komoly problémát jelent, hogy most már rendszeresen visszatérő a mérgező algák elszaporodása, ami súlyosan érinti az itteni ökoszisztémát. Röviden összefoglalva, a La Platának védelemre van szüksége. Itt már rendkívül nagy mennyiségű hordalék halmozódik fel, hiszen több ezer kilométeres folyami szakasz van a torkolat mögött. A hordalék pedig szennyező anyagokat és tápanyagokat is tartalmaz, ez pedig táptalaja a mérgező algák szaporodásának.

A La Republica egyeteme Uruguayban

Viszont a La Plata méreteit tekintve a vizsgálat nem igazán olcsó és egyszerű. Ezért most az egyetem mérnökei egy új módszert dolgoztak ki a folyó tisztaságának vizsgálatára. Műholdakat használnak erre, pontosan hármat, amelyek hetente egy alkalommal haladnak el a torkolat felett. Minden egyes elhaladás alkalmával a műhold felvételeket készít, a kutatók pedig a torkolat egy részéről mintákat vesznek. Ezzel pedig a későbbiekben a torkolat többi részéről is képesek következtetni a víz minőségére szimplán a műholdképek alapján.

Természetesen a képek igényelnek bizonyos korrekciót is, hiszen például a pára vagy éppen az ózon is befolyásolják a kép minőségét. Ettől függetlenül már elég jól behatárolható információkat lehet gyűjteni a teljes La Plata vízminőségére vonatkozóan ezzel a módszerrel. Már egész komoly térképek állnak a kutatók rendelkezésére és a munka tovább folytatódik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*