Nicolás Neira ügyében végül elítéltek valakit

16 év telt már azóta, hogy 2005-ben a Kolumbiai Zavargásellenes Század (ESMAD) egyik tisztje megölt egy 15 éves fiút egy könnygázpatronnal. 16 évvel a tragikus eset után most a kolumbiai főváros, Bogotá egyik büntetőbírósága elítélte az akkori tüntetésekben erőszakos fellépő és a fiú halálát is okozó egyik tisztet. A név szerint Nestor Julio Rodríguez Rúa nevet viselő rendőrt 18 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Sokan abban bíznak, hogy ez végre megnyitja a kapukat és sok korábbi rendőri túlkapás miatt lehet majd ítéletekre és tárgyalásokra számítani.

Nicolás Neira halála után 16 évvel ez tehát az első olyan ítélet, amelyben az akkor történtek miatt az ESMAD valamelyik tisztjét elítélték. Az akkori és későbbi tüntetéseken történt események miatt egyébként további ESMAD-tisztek is bíróság elé kerültek. Azon ügyek némelyikében is várható hamarosan ítélet. A kolumbiai sajtóban túlságosan sok hír nem jelent meg az ügy kapcsán. Főleg a közösségi médiában voltak olyan hangok, amelyek örömüket fejezték ki, hogy végre igazságot szolgáltattak a fiúnak.

Nicolás Neira 5400 napos ügye

Az ítélet miatt elégedettségüket kifejezők egyébként abban bíznak, hogy mostantól az ilyen ügyek már nem fognak büntetlenül maradni. Nagyon sokan reménykednek abban, hogy például igazságot fognak szolgáltatni Javier Ordóñez ügyében is. Az ügyvédet még két rendőr ölte meg 2020-ban. Visszatérve Nicolás Neira esetére, a fiú még 2005. május elsején vett részt Bogotában egy tömegmegmozduláson, amelyet aztán a rendőrség oszlatni kezdett. Ekkor került az ESMAD tisztjei elé Nicolás, akit először megütöttek egy gumibottal, majd fejbelőttek egy könnygázpatronnal.

Utóbbi lövést adta le a bíróság szerint a most elítélt Rodríguez Rúa. Egyébiránt Neira halálát nem csak az okozta, amilyen sérüléseket elszenvedett, hanem az is, hogy nem kapott azonnal orvosi ellátást. Így mire kórházba került, már nem volt lehetőség segíteni rajta. Napokkal később a sérülések következtében halt meg egy kórházban. Az ügy nyomozással és ítélethozatallal együtt 5400 napig tartott. Ezen idő során a fiú édesapját, Yuri Neirát többször is megpróbálták rávenni, hogy hagyjon fel az igazság követelésével és az ügy felszínen tartásával.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*