Közösségi akciókkal a dengue-láz ellen Paraguayban

Paraguay dengue

A dengue-láz egy, a dengue-vírus által okozott fertőző megbetegedés, amely ellen már létezik védőoltás (a Dengvaxia). Mégis, a megelőzés alapvetően a szúnyogok élőhelyeinek tisztítására és ezáltal az egyedszám csökkentése körül forog. És mivel pont most vagyunk a dengue-szezonban, szerte Dél-Amerikában komoly programokkal igyekeznek megelőzni, hogy nagyon elszaporodjanak a szúnyogok, amelyek a csonttörő lázként is ismert súlyos betegséget okozzák. Sajnálatos módon azonban ezek általában közösségi kezdeményezések.

Egyre több dengue-láz esetet regisztráltak

A mai napon például a paraguayi Asunción városában, az Ita Pytã Punta nevet viselő városrészben volt egy komoly önszerveződő akció a Paraguay-folyó öblénél. Kora reggel gyűltek össze a negyedben diákok, a városi önkormányzat dolgozói és egyéb önkéntesek, hogy rendet tegyenek több helyen és így megakadályozzák a szúnyogok elszaporodását. Reggel 9 órától kezdve egészen délután öt óráig zajlott a megfeszített munka. Ezalatt próbálták meg az Ita Pytã Punta partmenti részeit megszabadítani a szeméttől és a hatalmas bozótos részektől.

A nagy mennyiségű szemetet a területen egyébként az ide érkező turisták, vásárlók és más járőkelők szórják szét. És mivel ezen lerakatok között hatalmas bozótos részek növekednek, valamint a területen sok a vizes rész, a szúnyogok nagyon könnyen elszaporodhatnak itt. Az egyik főszervező felhívta a figyelmet rá, hogy szerte Paraguayban hasonló akciókra lenne még szükség. Mert a dengue-szezon közepén létfontosságú felszámolni az összes olyan helyet, ahol nagy számban szaporodhatnak el a szúnyogok.

Paraguayban az elmúlt három hét során 169 esetet regisztráltak, amely azt mutatja, hogy egyre inkább gyorsul a dengue-láz terjedése az országban. Az idei évben eddig 13734 esetben jelentettek dengue-láz gyanút, amelyekből 1995 embernél meg is erősítették a betegséget. Szerencsére azért a halálos áldozatok száma minimális az idei évben is eddig. Az ország középső részén regisztrálták a legtöbb esetet az elmúlt időszakban. De egész Paraguayban gyorsuló ütemben jelzik az újabb dengue-eseteket. 100,000 lakosra már 7%-os esetszám jut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*