A Sociedad Café zenekarának bemutatása

Sociedad Café

Aki valamennyire is érdeklődik a spanyol nyelvű rapzene vagy éppen a mexikói rap iránt, annak biztosan ismerős lehet a Sociedad Café neve. Aki még nem hallott a zenekarról annak mindenképpen ajánlott néhány számuk meghallgatása. Különös ismertetőjele, hogy egyes underground mexikói rapzenékkel szemben teljesen jól érthető a legtöbb szám szövege is. A zenekar valamikor a kilencvenes évek elején született, amikor César Gaytán a rendkívül veszélyes és szegény környéknek számító Nezahualcóyotl városnegyedében, Mexikóvárosban megismerkedik egy “Mundo” nevő amerikai-mexikói férfival.

A Sociedad Café Mexikó 100 legjobb rapzenekara között van

Mundo akkoriban tért vissza az Államokból Mexikóba a gyökereit keresve és hozott magával számtalan dolgot, ami Césarra nagy hatással volt. Ilyenek voltak például a különleges tetoválások vagy azok a kazetták, amelyek az NWA vagy éppen Kid Frost szövegeit lehetett hallgatni. Ezen élmények hatására César 1993-ban megalapítja a Brown Society nevű rapzenekart. Szinte ezzel egyidőben egy Alfredo Nava nevű fiú Mexikóvárosban csatlakozik a Kagada de Perro nevet viselő punkzenekarhoz. Majd később Tijuanában alapít egy Mexican Border nevű rapcsapatot. Néhány évnyi küzdelem és sikertelenség után César és Nava (“Vyrus”) találkoznak egymással Mexikóvárosban, miután Vyrusnak a bandaproblémái miatt menekülnie kell Tijuanából.

Ez 1998-ban történik és innentől kezdve számíthatjuk a Sociedad Café igazi születését. Amely aztán az első anyagát 1999-ben adja ki “Emerging!” címmel. A Don K-fé néven futó Césarhoz 2001-ben Vyrus helyett Mr. Chale csatlakozik Mr. Enfermóval együtt és ekkor jelenik meg a Varrio Vida és a Varrio Vida 2 még 2002-ben. 2004-ben jön tőlük a “+ Firmex” nevű album, ami igazán felrakja őket a mexikó rapzene piramisának csúcsára. 2013-ban már a legnagyobbaknak számítanak Mexikóban, annyira, hogy a Deliquent Habitsszel is közösen dolgoznak már a Loyal to the Game nevű albumukon.

2014 hozott nagy változást a Sociedad Café életében, amikor Omar Flores, azaz El Enfermo életét veszíti egy balesetben. A zenekar Facebook-oldalának tanulsága szerint egyébként Chale és Don K-fé azóta is folytatta a zenélést, új számokat tesznek közzé és fellépéseket is szerveznek. Idén január ötödikén például arról posztoltak, hogy beválasztották őket Mexikó történetének 100 legjobb rapcsapata közé. Értelemszerűen vannak gyengébb és jobb szerzemények is, de a Leales al Juego például specifikusan egy igen dallamos nóta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*