A Restrepo-testvérek eltűnési ügye 34 éve megoldatlan

Restrepo-testvérek

Carlos Santiago Restrepo és Pedro Andrés Restrepo eltűnése 1988. január nyolcadikán egy olyan bűntény volt Ecuadorban, amelyet a rendőrség emberei követtek el. Viszont a mai napig nem születtek válaszok az akkor történtekre. Ma van eltűnésük 34. évfordulója és ezért mindenképpen meg kell emlékeznünk arra, ami a két fiatal fiúval történt. Carlos és Pedro 17 és 14 évesek voltak az esemény idején, amikor mindenféle indok nélkül letartóztatta őket az ecuadori rendőrség, amikor édesapjuk autójával utaztak.

A Restrepo-testvérek ügye lezáratlan kérdés marad örökre

Az őrizetbevétel után megkínozták, majd megölték őket. Az esetről azért kell megemlékeznünk, mert ennyi év után is láthatunk olyan folyamatokat Latin-Amerikában, amelyek azt mutatják, hogy a rendőri erőknek jóval több hatalmuk van annál, mint amennyi kellene. És az állam biztonságának védelme címszóval bármit megtehetnek a minimális lehetőségekkel rendelkező fiatal társadalmi rétegek ellen. A Restrepo-testvérek elleni cselekményt a León Febres Cordero kormánya által létrehozott Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (SIC) követte el.

Gyermekeik kivégzése után az apa, Pedro és az anya, Luz Elena Arismendi minden szerdánként az ecuadori parlament előtt töltötték az idejüket, igazságot követelve gyermekeiknek. Ezt a tiltakozást már 19 éve csinálják és gyakran más szervezetek képviselői is csatlakoznak hozzájuk. Végül a Cordero-kormány után érkező Cevallos kormány felállított egy nemzetközi bizottságot, hogy megtudják mi történt valójában a fiatalokkal. Ez a bizottság végül feltárta, hogy a két Restrepót mindenféle jogalap nélkül tartóztatták le. A Restrepo-ügy eredményeként rövidesen, még a kilencvenes években felszámolták a SIC-et.

A nyomozás során egy egykori rendőrtiszt, bizonyos Hugo España arról mesélt, hogy a fiúkat először a SIC főhadiszállásán őrizték. De innen maszkos férfiak átrángatták őket valahova máshova, onnantól kezdve pedig már nem lehetett tudni róluk semmit. Ez a rendőr egyébként könyvet is írt az ügyről, amelyben azt állította, hogy az idősebbik fiút úgy ölték meg, hogy mérgező gázzal teli zacskót húztak a fejére. A kisebbik fiút pedig lelőtték egy nappal később, hogy ne maradjon szemtanú. A holttestüket azóta is többször próbálták megtalálni, voltak is olyan esetek, amikor úgy tűnt, az ő maradványaikat találták meg, de ezt aztán nem sikerült megerősíteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*