Suriname legismertebb írónője, Astrid Roemer panelbeszélgetést tart

Astrid Roemer

Astrid Heligonda Roemer egy 1947-ben született holland-suriname-i író és tanár, aki számtalan regényt és verset publikált holland nyelven élete során. Még 2015-ben ő kapta meg Hollandia és Belgium legfontosabb irodalmi díját, a P.C. Hooft-díjat. 1970-ben hagyta el végleg szülőhazáját, Suriname-ot, miután elbocsátották állásából azért, mert nem volt hajlandó résztvenni egy olyan ünnepségen, amely az afro-amerikaiakra sértő jeleneteket is tartalmazott volna. Azóta folyamatosan Hollandiában él és alkot.

Astrid Roemer Suriname legendája

Január nyolcadikán Roemer háromórás panelbeszélgetést fog tartani Nina Jurnával, aki az egyik legismertebb holland újságíró, aki Dél-Amerikáról ír. A beszélgetést Paramaribóban fogják majd tartani és alapvetően a fő kérdéskör a jelenlegi Suriname lesz. Ezenkívül minden valószínűség szerint Roemer arról is beszélni fog, hogy milyen írónak lenni a holland nyelvterületeken. Plusz hogy milyen Suriname-ból származó emberként írói sikereket elérni Hollandiában. Az érdekességekre tehát mindenképp számíthatunk.

Hiszen Roemer már elég sokszor beszélt és írt a kulturális különbségekről Hollandia és Suriname kapcsán. Több művéből kiderül az is, hogy milyen volt felnőni a gyarmatosított Suriname országában és ő azon kevesek egyike, aki a világ minden tájára eljuttatta a suriname-i irodalom magvait. Az írónő művei különös fontossággal bírnak, hiszen mindig érzékeny témákat feszeget a műveiben. Komolyan harcol az elnyomás, az etnikai megkülönböztetés és egyéb diszkrimináció ellen szülőhazájában, Suriname-ban.

Sajnálatos módon az interjú holland nyelven lesz csak elérhető a vpro.nl oldalán, de az információk szerint lesz majd egy angol nyelvű átirat is a beszélgetéshez, de legalábbis a fontosabb részekhez. Nincs egyszerű dolga annak egyébként, aki magyar nyelven szeretné Roemer műveit olvasni, ilyen ugyanis nincs még mindig. Viszont angol és spanyol nyelvre nagyon sokat lefordítottak már, úgyhogy aki a két nyelv valamelyikét ismeri, az fantasztikus irodalmi élményben részesülhet egyik-másik mű elolvasásával.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*