Most akkor a texasi zászló a chilei zászló másolata?

Ha valaki ismeri valamennyire az egyes országok zászlóját, akkor Dél-Amerika kapcsán is elég sok érdekességet fedezhet fel. Ilyen például az örök kérdés, hogy az Egyesült Államokbeli Texas államának zászlaja valójában csak a chilei zászló lemásolása? Hiszen a két zászló kvázi teljesen egyforma, az egyetlen különbség közöttük abban van, hogy hol van rajtuk a magányos fehér csillag. Vagyis nem teljesen ez az egyetlen különbség, hiszen a kék mező, amiben a chilei zászlón a csillag van, négyzet alakú, míg a texasi zászlón téglalap alakú.

A chile zászló és a texasi zászló eredete

És ez azért okozott már komoly problémákat a múltban, hiszen emlékezhetünk még arra, hogy Paul McCartney egy austini zenei fesztiválon a chilei zászlót lengette a texasi helyett. De például volt már olyan amerikai szavazás, ahol néhány szavazatot azért kellett érvényteleníteni, mert rossz zászló volt rájuk nyomtatva. Ekkoriban még annak az esélye is felmerült, hogy megváltoztatják a texasi zászlót, de aztán ez elvetésre került. Viszont a chilei zászlóban, a La Estrella Solitariában más jelentése van a színeknek.

A piros a chilei zászló színeiben az ország függetlenségéért hullajtott vért szimbolizálja, a kék az eget, a fehér pedig az Andok csúcsain lévő hótakarót. Ezzel szemben a texasi zászlón a piros a bátorság, a kék a hűség és a fehér a tisztaság jelképe. Abban viszont szinte minden szakértő egyetért, hogy a két ország zászlajának nincs köze egymáshoz. Tehát egyik sem a másik mintájára készült. A texasi zászló számára a mexikói, a francia és az eredeti amerikai zászló volt a kezdőpont. A texasi zászló egyetlen csillagja azt jelenti, hogy igazából ők eredetileg egy saját országnak látták magukat a születő Egyesült Államokban.

A chilei zászlót az első chilei kormány hatalomra kerülése után, 1810-ben tervezték meg. Jose Miguel Carrera első cselekedeteinek egyike volt egy olyan zászló létrehozása, ami egyértelműen elkülöníti őket a gyarmatosítóktól és a hazafiasságot erősíti. A chilei zászlót 1812. július negyedikén lengették először. Elmondható, hogy a két zászló eredete nem ugyanarról a tőről fakad. A színek nagyon hasonlítanak, de mást jelképeznek és igazából a megalkotás során nem a másikról másolták őket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*