A legendás chilei carmenère napja

Borászat

Kevesen tudják, de a 19. században a franciaországi Bordeaux borvidékén a carmenère volt a legnépszerűbb szőlőfajta. Ez pedig nagy szó, mert ez a borvidék 120 ezer hektáron terül el és lefed egy egész francia megyét. Viszont nagyon rövid idő alatt el is tűnt innen egy olyan betegség miatt, ami teljesen elpusztította ezt a fajtát. A 20. században azonban Chilében újraéledt ez a fajta.

Chile legnépszerűbb bora a carmenère

November 24-én ünnepelték a carmenère világnapját, amely a mai napig annak köszönhetően maradt fenn és maradt közkedvelt, hogy a chilei földrajzi körülmények között képes volt új hazára lelni. A pusztulását Franciaországban a hazánkban is jól ismert filoxéra tetű okozta és eltűnése után a franciák el is feledkeztek róla. Egészen addig, amíg egy Jean Michel Boursiquot nevet viselő borász-kutató nem fedezte fel ismét Chilében. Nem volt egyszerű az sem, ahogy megállapították, hogy ez tényleg a francia carmenère.

Hiszen a 20. században nagyon sokáig keverték a merlot fajtával és ezért chilei merlot néven volt közismert. Végül pont a chilei merlot nevet okozó kárminvörös levelek vezették rá a kutatókat arra, hogy ez valójában a carmenère újjáéledve. Ma már egész Chile borászatának egyik alapköve ez a fajta. Nagyon kevés olyan hely van már a világon, ahol még mindig termelik. A carmenère bor nagyon erőteljes vörös színnel rendelkezik és fűszeres, fahéjas aromája is eléggé egyedi.

Gazdag textúrája van, tanninokban szegény bor, amely nagyon elegáns minden vacsorához. Chilei borászok szerint egyébként pont az íze miatt nagyon könnyű megkülönböztetni szinte minden bortól. Aki kipróbálná, Magyarországon is rendelhető egészen elfogadható áron egy palack belőle valamelyik népszerű chilei pincészetnek köszönhetően. Ha pedig további dél-amerikai borászati témákról olvasnánk, itt megtehetjük!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*