95 éve született Rodolfo Walsh, argentin forradalmár és író

Rodolfo Walsh

Január kilencedikén van az évfordulója annak, hogy 1927-ben ezen a napon megszületett Argentínában Rodolfo Walsh. Ő az oknyomozó újságírás egyik atyja, akit a Videla-diktatúra elleni harca miatt 1977. március 25-én meggyilkoltak. Pueblo Nuevoban született, Choele-Choel járásban, ami 1942-től Lamarque néven ismert Río Negro tartományban. Esteban Walsh és Dora Gill közös gyermeke 17 éves korában kezdett el szerkesztőként és fordítóként dolgozni egy újságnál. 20 éves korában már megjelentek az első saját neve alatt jegyzett cikkei is.

Rodolfo Walsh az oknyomozó újságírás első igazi művelője

1953-ban adta ki első könyvét és innentől kezdve nem volt megállás, számtalan különböző regényt publikált, íróként is jelentős pályafutást tudhatott magáénak. Az irodalmi munkássága mellett igazi forradalmárnak is nevezhetjük. Két éves kubai tartózkodása alatt alapította meg a Prensa Latina hírügynökséget más baloldali újságírókkal együtt. Argentínába való visszatérése után komoly harcosa lett az országot akkoriban uraló, katonai puccsal hatalomra kerülő Jorge Rafael Videlának és harca nagyon gyorsan eszkalálódott.

Miután 1977-ben publikálta Nyílt levél egy írótól a Katonai diktatúrának című levelét, 1977. március 25-én meggyilkolták. Buenos Airesben történt a dolog, amikor egy csapat katona állította meg az írót és amikor az ellenállt a támadásnak, tűzharc alakult ki, ebben veszítette életét. Aki kíváncsi arra, hogy miért is annyira különleges Walsh munkássága, annak ajánljuk például a Variaciones en rojo című regényt, amit 1953-ben adott ki. Kitalált dokumentumregény, három gyilkossági ügyről és megoldásukról szól.

Az 1957-es Operación Massacre az irodalomtörténet első valódi dokumentumregénye, hiszen hiába mondják, hogy a műfajt az amerikai Truman Capote találta ki, valójában Walsh nevéhez fűződik az első ilyen mű. A regény az 1956. június 9-én történt, José León Suárez gyilkosságok néven elhíresült történetet mutatja be. Ennek során több gyilkosságot követtek el rabok ellen az állami hatóságok. A regényből 1972-ben egyébként Jorge Cedrón rendezésében még film is készült és a forgatókönyvet is Walsh jegyezte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*