Rosca de Pascua – uruguayi húsvéti fánk

Az uruguayi húsvéti fánk, egy olyan klasszikus recept, amely ideális húsvétra. Elkészítésének módja a következő:

Kezdjük azzal, hogy az élesztőt összekeverjük a tejjel. Adjunk hozzá 100 g lisztet, és hagyjuk 10 percig pihenni. Ha ez letelt, adjuk hozzá a maradék lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sót, a reszelt citromhéjat és az eszenciákat. Amikor az összes hozzávalót összekevertük, adjuk hozzá a vajat is.

Ha többé-kevésbé homogén tészta alakult ki, gyúrjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Ez eltarthat egy ideig, ezért legyünk türelmesek. Ezután fedjük le, és meleg helyen fél órán át a duplájára kelesztjük. Ennek elteltével a tésztát középen kör alakúra formázzuk.

Ha kész, tegyük egy előzőleg megvajazott és lisztezett tepsibe, és hagyjuk pihenni, amíg a térfogata megduplázódik. Végül, mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg felvert tojással. A fánkot 180º-os sütőben kb. 30 percig sütjük.

Az urugayi húsvéti fánk pudingjának készítése

Amíg a sütőben van, elkezdjük elkészíteni a pudingot. Ehhez tegyük fel a tejet közepes lángra, hogy elkezdjen melegedni. Közben keverjük össze a tojásokat a cukorral, és adjuk hozzá a kukoricalisztet. Jól keverjük össze, és ha már forró, még forrás előtt adjuk a tejhez.

Mindent alacsony hőfokon, állandóan kevergetve addig főzzünk, amíg be nem sűrűsödik. Végül adjuk hozzá a vaníliaesszenciát, és keverjük össze. Hagyjuk jól kihűlni, mielőtt a fánkokra kenjük. A díszítés ízlés szerint történik. A krém tetejére csokoládéforgácsot, kis húsvéti tojásokat, diót vagy bármit tehetünk, amit a család kíván. Ebben a dél-amerikai országban azért rengeteg dió vagy éppen mandula szokott lenni rajta.

Az uruguayi húsvéti fánk tésztájához

500 g liszt (használhat 400 g sima lisztet és 100 g teljes kiőrlésű lisztet is).
12 g száraz élesztő
125 g langyos tej
½ teáskanál só
100 g cukor
3 tojás
150 g vaj
1 citrom héja
1 teáskanál vanília esszencia
3-4 csepp narancsvirágvíz

A bevonathoz

250 g tej
1 tojás
80 g cukor
25 g kukoricakeményítő
1 teáskanál vaníliaesszencia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*