Kolumbia meg akarja hódítani Afrikát – új nagykövetek jönnek

Eljött Afrika ideje, itt az idő meghódítani Afrikát. Ez a kolumbiai elnök, Gustavo Petro kormányának üzenete. Eltökélt szándéka, hogy megerősítse és élénkítse a kapcsolatokat ezzel a kontinenssel, amely paradox módon kapcsolódik Kolumbia történelméhez, és amelyről az ország sokáig megfeledkezett.

Bár a stratégia még nem teljesen világos, az érdeklődés már az elnökválasztási kampányban is egyértelmű volt, amikor a jelenlegi alelnök, Francia Márquez azt mondta, hogy fel fogja emelni a leghátrányosabb helyzetűek, a marginalizáltak és az afro-kolumbiaiak zászlaját. És ez az érzés megerősítést nyert. A választásokon már győztes Petro és Francia bejelentette, hogy új korszak kezdődik Kolumbia és a világ kapcsolataiban, és különösen, hogy az ország jobban fog figyelni Afrikára.

Hogy akarja meghódítani Kolumbia Afrikát? Még a kormány sem tudja

Kolumbia igyekszik tehát meghódítani a kontinenst, de nem a szó klasszikus értelmében, amelynek inkább negatív tartalma van. Inkább úgy akarja elérni, hogy a világnak ez a része felé fordítja a tekintetét. És olyan együttműködési forgatókönyveket keres, mint amilyeneket maga Petro is többször kifejtett a nemzetközi színpadon.

Egy hete vált ismertté, hogy az alelnök körútra készül a kontinensen. És túl azon, hogy egyes szektorok részéről kritika érte, amiért ezt katonai repülőgéppel és 60 fős kísérettel tervezi, az igazi kérdések arra vonatkoznak, hogyan kívánja megerősíteni ezt a szövetséget Afrika és Kolumbia között (meghódítani Afrikát). Brazília nagyon jó példa arra, hogy Latin-Amerika mit tud elérni a piacok, a kulturális kapcsolatok és a stratégiai szövetségek terén. Egy olyan nemzetközi politikának köszönhetően, amely a kontinens felé tekint. Úgy tűnik, hogy még a nagyon kis karibi szigetek is jobb helyzetben vannak, mint Kolumbia az afrikai nemzetekkel való kapcsolatok tekintetében.

A kolumbiai kormány azt tervezi, hogy ismert afro-kolumbiai vezetőket nevez ki afrikai nagykövetségek élére. Daniel Garcés Carabali lesz a ghánai nagykövet. Pedro León Cortes Ruiz a kenyai nagykövetségre, María del Rosario Mina Rojas pedig Dél-Afrikába megy.

Mindhármuk előnye, hogy hosszú évek óta foglalkoznak afro-kolumbiai kérdésekkel. Valójában afrikai származásúak. És bár nem hivatásos diplomaták, a köztársaság alelnökének teljes támogatását élvezik.

Milyen érdekeltségei vannak Kolumbiának Ghánában, Kenyában és Dél-Afrikában? Az új tisztviselők első feladata éppen az lesz, hogy elmagyarázzák a kolumbiai lakosságnak ezeknek az országoknak a fontosságát. Sokan felteszik a kérdést, miért fontos Ghána? Mit tehetne Kolumbia például a kereskedelem terén ezzel az országgal? Az Afrikával kapcsolatos ismeretek hiánya óriási Kolumbiában is, pedig ott azért jóval több történelmi szál okán lehetne ez másként.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*