A Belize-ben található Nagy Kék Lyuk rejtélyei

Hatalmas sötétkék kör a türkizkék Karib-tenger közepén, 300 méter átmérőjű és 125 méter mély – ez a Belize-ben található Nagy Kék Lyuk. Ez a képződmény és a körülötte fennálló rejtélyek mindig is felkeltették a búvárok és az óceánokat tanulmányozó tudósok érdeklődését is. A Nagy Kék Lyuk , ahogyan angolul ismerik, egy barlang, amely több százezer évvel ezelőtt alakult ki, amikor a tengerszint alacsonyabb volt, mint most . Ahogy az óceán emelkedett, víz alá került, de megőrizte a cseppköveket (üledékes kőzetformációk, amelyek a barlangok mennyezetén alakulnak ki).

Ez van a Nagy Kék Lyukban

Ez a természetben máshol nem látható jelenség az egyik leglélegzetelállítóbb területté vált. 80 kilométerre Belize partjaitól található, az országban, amely a maja civilizáció része volt és Közép-Amerika északkeleti partján fekszik. Nagyon kicsi, 290 kilométeres partvonallal rendelkezik, és Mexikóval, Guatemalával és Hondurasszal határos. A Nagy Kék Lyuk talán nem az egyetlen kék lyuk a világon, de az Egyesült Államok Űrügynöksége (NASA) által 2009. március 24-én készített felvétel szerint ez az egyetlen, amely az űrből is látható.

A szokatlan forma és a kristálytiszta víz mellett a tengeri élővilággal teli környezet a világ minden tájáról vonzza a turistákat. A korall atollok gyakran a türkizkék, a teakék, a pávakék vagy az akvamarin vibráló árnyalataiban ragyognak. Belize e szokatlan helyszínét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részévé nyilvánította. 2018 novemberében az Aquatica Submarines egy tengeralattjárót küldött három kutatóval a fedélzetén, hogy három héten át vizsgálja Belize egyik különleges látványosságát. “A nagy kék lyukat nagy felbontású szonár segítségével térképeztük fel”. Mondta Erika Bergman, oceanográfus és a tengeralattjáró akkori vezető pilótája.

A küldetés során a csapat olyan különleges helyekre összpontosított, mint a cseppkőbarlangok. Elmondása szerint a fal egyenes, függőleges szakaszai azért mentesek az eróziótól, mert a szakaszok közötti néhány évtized alatt a tengerszint gyorsan emelkedett. Az expedícióban részt vett Mark Atherton, a Kongsberg Mesotech szonárspecialistája is. A hanghullámok kibocsátásával működő berendezéssel, amelyet az óceánok fenekén lévő objektumok lokalizálására használnak, sikerült 3D-s térképet készíteni.

A kutatók elégedettek lehetnek

Az expedíció 88 méteres mélységben egy kalcium-karbonátos réteget figyelt meg, ahol egy nagy korallzátony nőtt ki a Karib-tenger akkori sekély vizében. Az expedíció 124 méteres mélységben apró cseppkő- vagy sztalagmitképződmények nyomaira bukkant, amelyeket homok borított. A szonártérkép mellett egy olyan műszert is kihelyeztek, amely a vezetőképességet, a hőmérsékletet és a tenger mélységét, valamint az oldott oxigént méri. “Az összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a 91 méter mélységben lévő hidrogén-szulfid (H2S) réteg alatt a fenék teljesen anoxikus – egy csepp oxigén sincs odalent.

Ezt bizonyítja a “csigatemető” is, a Belize-i kék lyuk egy olyan szakasza, ahol több száz elpusztult csigát figyeltünk meg, amelyek valószínűleg beleestek a lyukba, és nem tudtak kimenekülni a meredek falak közül, vagy hosszú ideig túlélni oxigén nélkül” – mondta az oceanográfus. A kénhidrogén színtelen, bűzös szagú gáz. Mérgező, gyúlékony és erősen maró hatású.

“A kén- és szulfátredukáló baktériumok, amelyek olyan anoxikus környezetben élnek, mint ez az óceáni víznyelő, szulfátokat használnak a szerves anyagok oxidálására. A kénhidrogén ennek a természetes biokémiai folyamatnak a hulladékterméke. A H2S-réteg vastagságához és sűrűségéhez hozzájárulhat a sargassum nevű alga elterjedtsége is. Ez a barna alga magas koncentrációban tartalmaz kénvegyületeket, és 2016-ban és 2018-ban az egész Karib-tengeren elterjedt” – mondta Erika.

Az oceanográfus arról is beszélt, hogy milyen élmény volt Rachel Grahammel, a MarAlliance alapítójával együtt búvárkodni. “Mesélt nekem egy cápakövetési projektről, amelyben megállapították, hogy a pörölycápák rendszeresen látogatják a kék lyukat, a zátonycápákkal együtt . És soha nem úsznak a H2S-rétegben, mindig közvetlenül fölötte maradnak” – mondta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*