Dél-amerikaiak festettek ki laktanyákat a Holt-tenger mellett

Az április 22-i Föld Napja alkalmából egy tucat városi művész, többségében dél-amerikaiak, a Holt-tenger lábánál lévő elhagyatott laktanyákat díszítették fel falfestményeikkel. Ennek célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és a tenger védelmének szükségességére. Ez utóbbinak évente egy métert csökken a vízszintje.

A Holt-tengert az eltűnés veszélye fenyegeti

A legegyértelműbb üzenet a paraguayi Oz Montaina munkája, akinek falfestménye egy dinamikus térkép. A bolygó legsósabb tengere határainak fokozatos csökkenését mutatja. Indigókékkel, ahol még van víz, és a vörös különböző árnyalataival, ahol korábban tenger volt, most pedig már csak sivatag van. “Valami olyat akartam csinálni, ami felhívja a figyelmet az itt fenálló problémára. Valamit, ami egyetlen pillantás után bemutatja az itt létező súlyos környezeti problémát.” Ezt mondta a paraguayi művész az “Artists 4 Israel” szervezet által a Föld Napja alkalmából támogatott projektben végzett munkájáról.

A figyelemfelkeltés érdekében, de azért is, hogy a jelenlegi városi művészet legjobbjait hozza el Izraelbe, a szervezet tíz városi művészt hívott meg. Argentínából, Mexikóból, Puerto Ricóból, Spanyolországból, Portugáliából, Paraguayból, Görögországból, Dél-Afrikából, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból hívtak művészeket. Arra kérték őket, hogy fessék ki egy volt katonai laktanya falait Jordániában, mintegy ötven épületet. Ezeket még 1967-ben hagyták el, amikor Izrael a hatnapos háború után elfoglalta egész Ciszjordániát. Beleértve a Holt-tenger északi részét, ahol az izraeliek az izraeli ellenőrzés alatt álló területen létrehozták a Kalia kibucot.

“A projekt lényege, hogy felhívjuk a figyelmet a Holt-tenger helyzetére és az itt zajló környezetromlásra. Reméljük, hogy arra ösztönözzük az embereket, hogy tegyenek lépéseket azért, hogy helyreállítsák a Holt-tenger és a környező sivatag környezeti szépségét.” Ezt magyarázta Craig Dershowitz, az Artists 4 Israel alapítója. Ez az egyedülálló természeti terület, amely a bolygó legmélyebben, 450 méterrel a tengerszint alatt fekvő helye, évente egy méterrel húzódik vissza. Komolyan fenyegeti az eltűnés veszélye, miközben a Holt-tengert körülvevő több mint 7000 víznyelő miatt a természetes partvonal 98%-a megközelíthetetlen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*