Ecuador: terroristák a bandatagok

Ecuadorban a Köz- és Állambiztonsági Tanács (Cosepe) április 27-én ült össze a Carondelet-palotában, hogy nyolc drogbandát terroristaszervezetnek nyilvánítson. Henry Cucalón miniszter szerint a végrehajtó hatalom javasolta Ecuador számára, hogy az erőszak gerjesztésével vádolt drogbandákat nyilvánítsák terrorszervezetekké. Az egyik sajtóorgánum már előzetesen közzétette, hogy mely bandákat nyilvánítanak terroristacsoportnak:

Los Choneros. Gángsters. Los Fatales. Los R7. Lagartos. Tiguerones. Lobos. Chone Killers.

Ecuador is elindult a katonaság bevonása felé a bandatagok elleni harcba

A nyilatkozattal a dél-amerikai ország kormánya utat kíván nyitni az országot sújtó erőszakhullámra és bizonytalan válsághelyzetre válaszul meghozandó további intézkedések előtt. A Cosepe-t április 16-án, vasárnap hívták össze Esmeraldasban, miután hat nappal korábban a város kikötőjében egy drogbanda nagy kaliberű fegyverekkel kilenc halászt ölt meg. Az esmeraldasi találkozót megelőző napon azonban Guillermo Lasso elnök egészségügyi problémákkal szembesült. Hét napra kórházba kellett szállítani a quitói katonai kórházba. Ezt a helyzetet tetézte, hogy április 13-án Diego Ordóñez köz- és állambiztonsági miniszter lemondott. Ennek következtében Lassónak menet közben kellett újra összeállítania a biztonsági kabinet egy részét.

Végül április 25-én Lasso Wagner Bravo nyugalmazott tábornokot nevezte ki a biztonságért felelős vezetőnek. Ezzel egyidejűleg létrehozta az elnöki biztonsági tanácsadói posztot. A posztot Paco Moncayo, aki szintén a fegyveres erők tábornoka, vette át. Amint Bravo és Moncayo kinevezése hivatalossá vált, 2023. április 25-én a találkoztak a Lasso-kabinet biztonsági testületének tisztviselői. A találkozón a hatóságok előkészítették azt, ami a most csütörtöki Cosepe-ülésben tetőzött, amelyen más állami funkciók hatóságai, például a Nemzetgyűlés és a Főügyészség is részt vettek.

Mit tenne lehetővé a nyilatkozat? A köz- és állambiztonságról szóló törvény szerint a Cosepe javasolhatja a köztársasági elnöknek beavatkozási intézkedések elfogadását súlyos esetekben vagy a lakosság biztonságát érintő fenyegetések esetén. Ez az egyik fő jogi érv a terroristaszervezetté minősítés mellett. A bűnözői bandák fegyveres és robbantásos támadásokkal tartják rettegésben a lakosságot.

A nyilatkozat célja, hogy a fegyveres erők közvetlenül részt vehessenek a bűnözői struktúrák elleni küzdelemben valamint a tagjaik felkutatására és elfogására irányuló műveletekben. Jelenleg a hadsereg belbiztonsági munkája a fegyverek és robbanóanyagok ellenőrzésére korlátozódik. Azonban egy katonai és rendőrtisztekből álló elit csoport már több hónapja tevékenykedik Ecuadorban, és a bandák úgynevezett nagy értékű célpontjai után kutat. A rendőrség az, amelyik Ecuadoron belül kutat a bűnözők után, míg a katonaság csak a határokon teszi ugyanezt. Ha a nyilatkozatot jóváhagyják, a katonaság az egész országban együttműködhetne a rendőrséggel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*