Chile első rögbi VB-je és a himnuszok

A 2023-as franciaországi rögbi-világbajnokság történelmi esemény Chile szempontjából, hiszen a dél-amerikai ország csapata története során először jutott ki a legjobbak közé. Komoly vereségekbe szaladtak bele már a csoportmeccsek során, Angliától például 71-0-ra kaptak ki. De ez a realitás, ahogy edzőjük is elmondta. A kontinensről egyébként a Dél-Amerika legjobbjának számító Argentína és Uruguay jutott még ki a tornára.

Az eseményen megjelenő újdonságok között szerepelt az is, hogy a mérkőzés előtti szertartásra részeként a nemzeti himnuszok felvételei is új köntöst kaptak. A nemzeti himnuszokat ugyanis a La Mêlée des Chœurs, egy 7000 különböző hátterű iskolás részvételével zajló projekt adott elő. Ők a himnuszok zenéjét és szövegét is a cappella adták elő.

Probléma a himnuszokkal – Chile nem panaszkodott

Ez a változat azonban zavarba ejtette a sportlétesítményekben jelen lévő rögbijátékosok és szurkolók egy részét, ezért a szervezet bejelentette, hogy a himnuszokat újra felveszik. Viszont megtartották a gyermekhangokkal megalkotott egyedi verziót. Jacques Rivoal, a France 2023 elnöke elmondta. “Nyolc mérkőzés után azt a visszajelzést kaptuk, hogy ezek a himnuszok nyugtalanították vagy meglepték a szurkolóinkat.

Azért vagyunk itt, hogy a szurkolói élményt helyezzük előtérbe, és eléggé aggódtunk ezek miatt a negatív megjegyzések miatt”. “Ez egy elég kényes kérdés, mert minden csapat számára ez egy nagyon fontos pont. Ma új, egyszerűsített változatokat javasoltunk, megőrizve a gyerekek hangját. Ezek a verziók nem fogják zavarni a rajongókat, és egy pozitívabb zenei értelmezést kínálnak” – tette hozzá.

Michel Poussau versenyigazgató a maga részéről elmondta, hogy a résztvevő nemzetekkel konzultáltak ezekről az új verziókról. “Megértjük, hogy nem működött, vagy nem működött olyan jól, mint reméltük” – ismerte el. “Lehet, hogy lesznek olyan himnuszaink, amelyek közelebb állnak majd az elvárásokhoz, de még mindig meglesz bennük ezeknek a gyerekeknek az érintése, akikről mindenképpen ki kell emelni, hogy csodálatosak voltak, keményen dolgoztak, és megérdemlik, hogy részesei legyenek ennek a tornának” – tette hozzá.

Az ünnepségen hallható verziók közül az egyik a chilei himnusz volt, amelyet a Kondorok és a chilei szurkolók közösen adtak elő. Az a sok szurkoló, akik jelen voltak, hogy megnézzék a chilei rögbi-válogatott Japán elleni bemutatkozását. Az énekléshez felsorakozott csapattagok közül sokan átérezték a pillanat érzelmeit, és néhányan nem tudták visszafogni érzelmeiket, és végül könnyek folytak az arcukon.”Ezt jelenti ez” – tweetelte a rögbi-világbajnokság hivatalos Twitter-fiókja, és az üzenetet egy videóval kísérte a pillanatról.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*