Megoldódott a kolumbiai-nicaraguai határvita San Andrés kapcsán

Kolumbia és Nicaragua tárgyalásokat kezdeményezett egymással annak érdekében, hogy megvitassák, hogyan tegyenek eleget a Nemzetközi Bíróság San Andrés-szel kapcsolatos ítéletének. A két ország tehát megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy megkezdjék a munkát a Nemzetközi Bíróság tengeri határokról szóló ítéletének és a szigettel kapcsolatos döntéseknek való megfelelés érdekében.

A kolumbiai kormány kezdeményezte a találkozót, hogy megpróbáljanak megfelelni a Nemzetközi Bíróság (ICJ) által a San Andrés területére és tengeri zónáira vonatkozóan nemrégiben hozott ítéleteknek. Ezt Álvaro Leyva Durán kolumbiai külügyminiszter mondta Valdrack Ludwing Jaentschke Whitakerrel, Nicaragua politikai és nemzetközi ügyekért felelős miniszteri tanácsadójával folytatott megbeszélésén.

San Andrés és két másik sziget hosszú története érhet véget

A Nemzetközi Bíróság még július elején utasította el Nicaragua keresetét, amely mélytengeri gazdasági jogainak meghatározására és kiterjesztésére irányult, a Kolumbiával három karibi sziget feletti, régóta húzódó tengeri határvitában korábban megállapítottakon túl. Az ENSZ-szel kapcsolatban álló Nemzetközi Bíróság bírái megállapították, hogy Nicaragua tengeri jogait 200 tengeri mérföldre (370 km) már korábban megállapították, és elutasították a határok kiterjesztésére irányuló követelését.

“Függetlenül minden tudományos és technikai megfontolástól, Nicaragua nem jogosult a Kolumbia szárazföldi partjainak alapvonalától számított 200 tengeri mérföldön belül kiterjesztett kontinentális talapzatra”. Ezt mondta Joan Donoghue bírónő, a bíróság elnöke, miközben felolvasta a határozatot. Nicaragua kormánya később közleményben reagált. Kijelentette, hogy a bíróság döntését “határozottnak, véglegesnek és kötelezőnek” ismeri el.

Gustavo Petro kolumbiai elnök a Twitteren közzétett bejegyzésében üdvözölte a döntést. Azt “Kolumbia nagy győzelmének” nevezte.

Az ügy háttere

Nicaragua azt kérte a Nemzetközi Bíróságtól, hogy terjessze ki legális tengeri határait. Arra hivatkoztak, hogy a tenger alatti kontinentális talapzata az országnak túlnyúlik a partvonalától számított 200 tengeri mérföldön. Nicaragua és Kolumbia a 20. század eleje óta vitatja a Karib-tenger ásványi anyagokban és halakban gazdag vizeinek tulajdonjogát. Bár a két országnak nincs közös szárazföldi határa.

Egy 2012-es ítéletében ugyanez a bíróság meghatározta az országok közötti tengeri határokat. Egy olyan határozatban, amely csökkentette a Kolumbiához tartozó tengerterületet. Plusz Nicaraguának jogokat adott bizonyos víz alatti olaj- és gázlelőhelyekre, valamint halászati jogokat. Ugyanakkor egy sor kisebb szigetet Kolumbiának ítélt, amit Nicaragua vitatott azonnal. A kolumbiai szigetvilághoz tartozik San Andres, Santa Catalina és Providencia szigete. Az utóbbit 2021. novemberében egy hurrikán eléggé megtépázott. Mindhárom azonban fizikailag sokkal közelebb van Nicaraguához, mint Kolumbiához.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*