Hatalmas siker a brazil őslakosok számára

A brazil legfelsőbb bíróság legutóbbi ítéletével elutasította azokat a törekvéseket, amelyek korlátozták volna az őslakosok ősi földjeiken rezervátumok létrehozására vonatkozó jogait. A 11 bíróból hatan csütörtökön úgy döntöttek, hogy vissza kell adni a xokleng népnek azt a területet, ahonnan elűzték őket.

Az ítélet precedenst teremt több száz őslakos földigénylése számára, és várhatóan széles körű következményekkel jár majd az őslakosok földhöz való jogaira nézve. A döntést az őslakos csoportok tagjai az ország minden részéből ünnepléssel és örömkönnyekkel fogadták.

A xoklengek győzelme győzelem mindenkinek

A xokleng egy körülbelül 2300 fős őslakos csoport, amely a dél-brazíliai Santa Catarina állam hegyvidékén él. A xoklengeket a 19. század végén és a 20. század elején telepesek űzték el a földjükről. A 19. század végén és a 20. század elején az egyik legbrutálisabb “földtisztítás” áldozatai voltak. Az antropológusok dokumentálták, hogy a xoklengek ősi földjeikről való elűzésére felbérelt zsoldosok a megöltek fülét gyűjtötték be, hogy jutalmukat igényelhessék.

A xoklengek jelenleg két másik őslakos csoporttal együtt élnek az Ibirama La-Klãnő területén. A csoportok 1996-ban kapták meg hivatalosan az Ibirama La-Klãnő – egy 15 000 hektáros (37 000 hektáros) földterület – jogait. De azzal érvelnek, hogy ősi földjeik sokkal nagyobbak voltak, mielőtt erőszakkal elűzték őket onnan. A földért folytatott harcuk miatt összeütközésbe kerültek a dohánytermesztőkkel és földművesekkel. Ők azzal érvelnek, hogy ők évtizedek óta dolgoznak a földeken, és nem szabadna őket elüldözni onnan.

A konkrét ügy részletei

Ez a konkrét ügy 2009-re nyúlik vissza, amikor a xoklengeket a Santa Catarina Környezetvédelmi Intézet kilakoltatta egy természetvédelmi terület részét képező földekről. A xoklengek a brazil őslakosok ügyeit intéző Funai ügynökség segítségével fellebbeztek a döntés ellen. A 2013-as fellebbezés során Santa Catarina állam hatóságai a “marco temporal” (portugálul időbeli keret) néven ismert jogi érvvel védték a xoklengek kilakoltatását.

A “marco temporal” hívei azzal érvelnek, hogy ahhoz, hogy az őslakos csoportok jogi igényt támaszthassanak bármilyen földterületre, bizonyítaniuk kell, hogy a brazil alkotmány 1988-as aláírásakor éppen azon a földterületen éltek. A bíróság a xoklengek ellen döntött, azzal érvelve, hogy mivel 1988-ban nem éltek ott, nincs joguk a földekhez.

A xoklengek támogatói szerint a döntés figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy évtizedekkel korábban erőszakkal távolították el őket, hogy helyet csináljanak a többnyire német telepeseknek. A xoklengek egészen a Legfelsőbb Bíróságig fellebbeztek. 2019-ben a brazil legfelsőbb bíróság azt mondta, hogy a Xokleng-ügy precedenst teremt.

Döntése több száz hasonló jogvitára lesz hatással. Mivel a Legfelsőbb Bíróság gyakorlatilag a “marco temporal” ellen döntött, minden olyan földvitát, amelyben ezt az érvet alkalmazták, meg lehet támadni a bíróságon. A döntést az őslakosok jogainak megerősítéseként fogják értékelni, amelyeket Jair Bolsonaro elnöksége idején komoly támadások értek.

Bolsonaro azzal érvelt, hogy az őslakosok jogai “túl messzire mentek” Brazíliában. És az őslakosok nagyon kevesen nagyon hatalmas földterületeket ellenőriznek, amelyeket szerinte fakitermelésre, bányászatra vagy mezőgazdaságra kellene használni.

Bár Bolsonaro a tavalyi elnökválasztáson alulmaradt baloldali riválisával, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, pártja továbbra is befolyással bír a politikában. A párt uralja a brazil kongresszus mindkét házát. És képes volt megakadályozni a Lula elnök által javasolt törvényjavaslatokat. Az év elején a kongresszus megnyirbálta a környezetvédelmi minisztérium és a Lula elnök által újonnan létrehozott, az őslakosok ügyeivel foglalkozó minisztérium hatáskörét.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*