Most akkor van elég gabona Argentínában vagy nincs?

Kukorica
Forrás: infocampo.ar

Argentínában tovább folytatódik a balhé a gabonafélék exportja körül. Ezt mutatja az is, hogy megint tárgyalóasztalhoz ültek a mezőgazdasági szektor képviselői és a mezőgazdasági miniszter, Luis Basterra. A szektor képviseletében megjelent vezetők prezentációt tartottak a miniszter számára, amelyben arról próbálták meggyőzni, hogy bőven van elegendő gabona Argentínában (kukorica és búza főleg) a belföldi kereslet ellátására, így mindenképpen engedélyezni kellene a gabonafélék kivitelét. Legalább egy rövid ideig.

A Buenos Airesben (amely a La Plata partján fekszik) található gabonatőzsde vezetője, José Martins elmondta az egyik helyi újságnak, hogy tényleg elegendő mennyiségű kukorica és búza áll rendelkezésre arra a januári, februári periódusra, amikor még nincs újabb betakarítás, ami majd márciusban indulhat meg. Az év elején a legnagyobb igény gabonára a csirketenyésztők szektorából érkezik mindig, ők úgy 250 ezer tonna kukoricát igényelnek egy hónapban. És ezzel szemben még mindig van vagy 8 millió tonna gabona a raktárakban, így a mezőgazdasági szektor szerint muszáj megszüntetni az exporttilalmat.

Kukoricaföld Argentínában

Így kezdődött – gabona Argentínában

A történet még úgy indult, hogy az év elején a miniszter összehívta az exportőr cégek és a malmok képviselőit, mert utóbbiak arra kezdtek el figyelmeztetni, hogy nincs elegendő búza az országban. Ennek tetejében pedig ott van az a 72 órás sztrájk. Ezt a Mezőgazdasági Kerekasztal három tagszervezete hirdetett meg jövő hét elejétől az ország különböző részein dolgozó termelők között. Mindenesetre magán a Kerekasztalon belül is komoly problémák vannak, hiszen nem mindenki csatlakozott ehhez a sztrájkhoz, sőt.

Az egyik szövetkezeti mozgalom például még ott is volt a Basterra által kezdeményezett megbeszélésen más mezőgazdasági szervezetek képviselőivel együtt. Utóbbiak szintén nem támogatják a hétfői sztrájkot. Összességében a találkozó sikeresnek mondható és úgy tűnik, hogy a kukorica és búza kivitelére vonatkozóan lesz valamiféle enyhítés. Bár azt még mindig nem lehet tisztán látni, hogy akkor miért panaszkodtak a malmok egy esetleges hiányról. A történet inkább úgy tűnik, a mezőgazdasági érdekcsoportok közötti ellentét jegyében indult meg, nem tényleges hiányról van szó.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*