Egyre nő az erdőirtás mértéke, egyre kevesebb a bírság

Erdőirtás

Az egyik brazil napilap hozta le azt az érdekes hírt, amely szerint tovább nő az erdőirtás mértéke Brazíliában, de ezzel párhuzamosan egyre kevesebb bírságot szab ki az ország környezetvédelmi hatósága, az Ibama. Egy non-profit szervezet publikált először erről adatokat. Eszerint az Ibama 20%-kal kevesebb bírságot rótt ki a szabályok megszegőire az amazonasi régióban. Ráadásul a kormány is csökkentette az erdőirtás elleni küzdelemre fordítandó forrásokat. És még az eredeti, nagyobb bírságszám is elenyészőnek tűnik a probléma súlyához képest.

Az erdőirtás és a bírságok

2019-ben az Ibama 11914 bírságot szabott ki, míg 2020-ban csak 9516-ot, legalábbis ez derült a környezetvédelmi csoport közösségi médiában közzétett publikációjából. Ez tökéletes illeszkedik Jair Bolsonaro brazil elnök politikájába, aki hatalomra kerülése óta igyekszik csökkenteni az Ibama súlyát és szerepét. Először is csökkentette a költségvetését. Majd olyan vezetőket helyezett irányítói pozícióba, akik nem lépnek fel annyira erőteljesen az erdőirtással vagy éppen a mezőgazdasági célú területszerzéssel szemben.

Bolsonaro ugyanis úgy vélik, hogy az állattenyésztés és a mezőgazdaság terjesztése az esőerdő régiójában létfontosságú a szegénység megszüntetése érdekében. Az Ibamát többször is azzal vádolta, hogy csak nyerészkedik a bírságokon, de semmit nem tesz a probléma tényleges megoldásáért. Éppen ezért a környezetvédők egy ideje már azzal bombázzák Bolsonarót, hogy megbénította az Ibamát és konkrétan szabaddá tette az erdőirtást és a bányászatot a most már döbbenetes mértékben pusztuló Amazonas-medencében.

Az Ibama mindenesetre nem válaszolt eddig a sajtó megkeresésére a témával kapcsolatban. Az viszont biztos, hogy az elmúlt 12 évben 2020 hozta el a legnagyobb mértékű erdőirtást Brazíliában. Gondoljunk bele, egy év alatt egy London-méretű területet pusztítottak el, hogy így szabadítsanak fel területet az állattenyésztők vagy éppen a farmerek számára. Ezt műholdfelvételekkel sikerült is igazolni. És az egyéb bírságok mértéke is jelentősen csökkent, 12 hónap alatt 42%-kal. Így mindenféle környezetvédelmi bűncselekmények számának növekedése várható.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*