A világ végén is van labdarúgás – a CF Rapa Nui

Chile rengeteg szempontból különleges ország a világon, az egyik ilyen szempont, hogy azon kevés ország egyike, amely több kontinensen is rendelkezik területtel (nem hivatalosan hármon). Az ország igényt tart antarktiszi területekre, javarészt a dél-amerikai kontinensen fekszik és egy-két aprócska sziget okán még Óceániában is van része. Az egyik ilyen sziget a Húsvét-sziget (rapanui nyelven Rapa Nui), amely a Csendes-óceán délkeleti részén fekszi. Chile kontinentális részeitől 3600, de még a legközelebbi lakott területtől is 2000 kilométerre található és 1888 óta Chile tartománya. A legtöbb ember a moai szobrok, Thor Heyerdahl kutatásai, a teljesen kipusztított faállomány vagy éppen a turizmus révén ismeri a a 163 négyzetkilométeres szigetet, viszont most nem ezekről lesz szó, hanem a az Isla de Pascua labdarúgásáról, hiszen bizony még itt is van foci.

A CF Rapa Nui

Egyetlen csapatról, a különleges közigazgatású sziget úgymond “válogatottjáról” van szó, a CF Rapa Nui csapatáról. Ez a csapat a hely egyetlen sportra alkalmas területén, a Hanga Roa “stadionban” játssza mérkőzéseit, azt a keveset. 2009 előtt mindössze két nemhivatalos meccsük volt. Mmondjuk volt néhány barátságos, amatőr meccsük is menet közben például Parralban, Ovalléban vagy Santiagoban az Audax Italiano ellen. Szóval ezt a két meccset a szintén a Csendes-óceánban fekvő és szintén chilei Juan Fernández-szigetek ellen vívták 1996-ban és 2000-ben. És mivel mindkettőt megnyerték (egyes hivatalos vélemények szerint nem egészen tiszta körülmények között), így amikor a csapat 2009-ben a Copa Chile 2009-es kiírásában bemutatkozott első hivatalos meccsén a Colo-Colo ellen, majdnem azt mondhatjuk, 100%-os volt.

Annak a meccsnek 4-0-s vereség lett a vége szinte a sziget lakosságának szinte egésze előtt. De mégis, a teljesen amatőrökből álló helyiek letették a névjegyüket a chilei foci porondján. A “Törzsfőnök” elleni rangadóra a kontinentális Chiléből érkezett egy edző hetekkel a meccs előtt és ő választotta ki az 55 jelentkezőből a csapatot. 2012 óta rendszeres résztvevői az Őslakosok nemzeti labdarúgóbajnokságának, amelyet első szezonjukban meg is nyertek a mapuchék ellen. Akik aztán 2013-ban az elődöntőben búcsúztatták őket.

Maga a fentebb említett Hanga Roa csak azért nem nevezhető nagyon stadionnak, mert egy minden oldalról nyitott mezőről beszélünk. Ami alig pár méterre fekszik a szörfösök egyik kedvenc strandjától és egy moai is szemmel tartja az itt tartott sportrendezvényeket. Mondjuk a 2009-es Colo-Colo meccs után a látogatók képviselői elmondták, hogy ennél jóval rosszabb pályákat láttak már a kontinensen is. Sőt idén januárban maga Pelé is ellátogatott ide felavatni a pálya felújított változatát. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*