Az acai bogyó öt áldásos hatása

Ha van olyan bogyó, amiről csupa jót hallani mostanában annak ellenére, hogy kevésbé ismert hazánkban, az egyértelműen az acai bogyó. Az açaí pálma terméséről van szó, de nem csak a bogyók, hanem maga a törzs és a levelek is értékesek,. Nem csoda, hogy folyamatosan növekszik a termesztéssel foglalkozó farmerek száma, főleg Brazíliában. De Brazília mellett még nő Ecuadorban, Venezuelában, Guyanában vagy éppen Trinidad és Tobagóban is. Főleg mocsaras területeket kedvel és a vékony fa akár 25 méter magas is lehet. Az aprócska bogyó kerek és sötétlilás színű. Az íze hihetetlenül jó, aki életében kóstolt már acai bogyós fagyit, az sosem fogja elfelejteni. De emellett nagyon jó az egészségre is, nézzük, hogy miért!

1) Nem csoda, hogy nagyon népszerű tápláléknak számít a brazil vidék falvaiban és településein, hiszen tele van tápanyaggal, sok benne a zsír és kevés benne a cukor. 100 grammnyi acai bogyóban van 70 kalória és 5 gramm zsír, de a napi A-vitamin bevitel 15%-át is fedezheti. Egy venezuelai tanulmány szerint még cink, réz és mangézium is van benne. De amiért nagyon hasznos, az az, hogy tele van antioxidánsokkal.

2) Az antixoidánsok azért fontosak, mert segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök káros hatásait a testben. Ha nem semlegesítjük ezeket, akkor ezek károsíthatják a sejteket és utat nyithatnak rengeteg különféle betegségnek, beleértve a cukorbetegséget vagy éppen a rákot. Az acai bogyókban tömegével találhatunk antioxidánsokat, messze többet, mint hasonló bogyókban.

További jótékony hatások

3) Állatokon végzett kísérletekkel igazolták azt is, hogy az acai bogyók segíthetnek csökkenteni a káros koleszterin szintjét. Ezt egy 10 túlsúlyos emberen végzett 2011-es kísérlettel is sikerült igazolni. Persze azért ezt érdemes megfelelő fenntartással kezelni, hiszen ezeket a kísérleteket acai termesztő nagy vállalatok finanszírozták.

4) Egyetlen ennivaló sem jelent biztos védelmet a rák ellen, de bizonyos tanulmányok igazolni tudták, hogy az acai segíthet a rákos sejtek terjedésének lassításában. Egerekben például csökkentette a bélrákok előfordulását, viszont egy másik egereken végzett tanulmány szerint semmilyen hatása nincs a gyomorrák esetén.

5) Szintén vannak olyan tanulmányok az interneten, amelyek igazolják, hogy az acai bogyó segíthet a memóriánk frissen tartásában és a tanulást is felgyorsíthatják. Ezeket a kísérleteket patkányokon végezték, ettől függetlenül ígéretes az eredmény.

Konkluzió – beszerzés

Magyarországon acai bogyót nem annyira könnyű beszerezni, mint gondolnánk. Italokat acai ízesítéssel könnyen vásárolhatunk, van alkoholmentes sör is acai ízesítéssel, de vehetünk illóolajat is. Emellett rengeteg kozmetikai készítményben vagy éppen illatosítóban van acai kivonat, ahogy acait tartalmazó táplálékkiegészítők is könnyedén vásárolhatók.A bogyót magát azonban csak koncentrátum képében vásárolhatjuk meg, egyszerűen nem nagyon bírná ki frissen szedés után az utazást egészen Magyarországig.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*