Simón Rodríguez halálának 167. évfordulójára

A dél-amerikai történelemben jó pár olyan alak volt már, akiket sokkal többeknek kellene ismerniük. Életükkel, tevékenységükkel ugyanis rendkívül nagy hatással voltak egy-egy ország vagy akár a kontinens egészének fejlődésére is. Pontosan ilyen személy volt Simón Rodríguez is, aki még 1754-ben született Caracasban, Venezuelában és Peruban halt meg 1854-ben. Alapvetően tanárként, íróként és filozófusként kell rá emlékeznünk, akinek tanári pályafutása még 1791-ben kezdődött, Caracas egyetlen iskolájában.

Simón Rodríguez hagyatéka

Akkoriban egyike volt a legnagyobb dél-amerikai gondolkodóknak, komoly ismereteket szerzett a spanyol-amerikai társadalom felépítéséről és történetéről. Ezt a tudást aztán sikerrel adta át egyik híressé vált tanítványának, Simón Bolívarnak, akinek egyébként tanára és mentora is volt. A mindennapokban ma már úgy emlékeznek ezért rá, mint “El maestro de El Libertador“, azaz a felszabadító tanára. De ez azért nem teljesen így van, hiszen ismereteit és tudását igyekezett mindenkinek átadni, nem csak Bolívarnak.

Ő volt az elsők egyike, akik azt a fajta oktatási módszert és világot akarták meghonosítani Dél-Amerikában, amit még a 19. században kezdtek el bevezetni Európában. Ezzel párhuzamosan pedig megpróbálta népszerűsíteni tézisét a mindenki számára elérhető oktatásról. Az volt a célja, hogy Bolíviában, Kolumbiában és Venezuelában is mindenki szabadon hozzáférhessen az oktatások kiskorától kezdve. Érdemeit elismerve a Chávez-féle venezuelai kormány még 2003-ban oktatási célkitűzést fogalmazott, amelynek alapja Rodríguez filozófiája volt.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma már Venezuelában mindenki tud írni és olvasni, tehát nullára csökkenhetett az írástudatlanság mértéke. 1853-ban Rodríguez egyébként megpróbált eljutni Európában, ezért költözött először Peruba, egy Amotate nevű településre. De innen már nem tudott továbbutazni, 83 éves korában itt érte a halál. Hetven évvel halála után testének maradványait egy limai kriptába szállították. Innen kerültek aztán 100 évvel halála után hamvai Caracasba, ahol 1954 óta végső pihenését tölti az egyik legnagyobb dél-amerikai tanárember.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*