Van remény a bolíviai szójahelyzet megoldására

Bolíviában valamelyest örömhírnek tekinthető, hogy a santa cruzi szójatermesztők ideiglenesen felfüggesztették a tüntetéseiket. Teszik ezt addig, amíg a pénteken a kormánnyal tárgyalt megállapodás részleteit és a kormány ajánlatát meg nem tárgyalják a szövetségek tagjaival. Ezt jelentette be az Olajos magvak és gabonatermelők szövetségének (ANAPO) az elnöke nemrégiben. Fidel Flores azt nyilatkozta nemrég, hogy szombaton elvileg közzé fogják tenni a követeléseiket és azt, hogy mit is várnak a kormánytól.

De mi ez a bolíviai szójahelyzet?

Ahogy egy telefonos interjúban még szombat reggel Flores elmondta, nagyjából a szövetség minden tagszervezetével sikerült megállapodni a követelésekről. De még nem teljesen tisztázott minden részlet, plusz a kormány válasza sem ismert. Így a szövetség ideiglenesen felfüggeszti a tüntetéseket és nem lesz több útlezárás sem a közeljövőben. Ez jó hírnek számít, tekintve, hogy korábban napokon át teljesen le voltak zárva autóutak. Például a Beni és Puerto Suárez felé tartó autópályák is. A termelők a kormány új terveivel nem értenek egyet. Dél-Amerikában az ilyesmi nem ritka, nemrég írtunk az argentin mezőgazdasági tüntetésekről is.

A kormány ugyanis azt szeretné, ha meghatározott ársáv lépne életbe a szójára vonatkozóan. Továbbá az exportkvóták megszüntetését is kilátásba helyezték. Szóval szombaton nem csak a termelők, de a kormány is meg fog szólalni az ügyben. Maga a fejlesztési miniszter fog mikrofon mögé állni, hogy bejelentse, milyen megállapodást fognak kötni az iparági szereplőkkel, hogy megoldják az ár- és exportproblémákat. Egyébként ha nem értjük, hogy mi is ez az egész történet a bolíviai szójahelyzet körül, akkor nem ismerjük a szója világpiacának fő szereplőit.

Ugyanis a világ 10 legnagyobb szójatermesztője között ott van Bolívia is, 2018-as adatok szerint közel 3 millió tonnát termesztettek az országban. És ezzel egyébként még mindig csak a negyedik termesztőnek számítanak a kontinensen, hiszen Brazília termeszti a legtöbb szóját a világon, közel 130 millió tonnát. De Argentína is termel majdnem 40 milliót és még Paraguay is 10 millió tonna felett termeszt minden egyes évben. És Uruguay sem marad el sokkal Bolívia mögött, úgyhogy Dél-Amerikában a szója tényleg a mindennapok része.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*