Jönnek a bolíviai önkormányzati választások

Most csütörtök reggeltől elindul a teljes kampánycsend Bolíviában, ahogy ráfordulunk a bolíviai önkormányzati választások előtti utolsó napokra. Annak ellenére esik kevés szó erről a választásról, hogy az elnökválasztás után a második legfontosabb demokratikus eseményről van szó. Ebben fogják majd megválasztani a régiós, önkormányzati és megyei vezetőket március hetedikén. A választás eredményeként fogják aztán kihirdetni, hogy ki lesz az országot alkotó kilenc megye kormányzója. Illetve hogy ki lesz a 336 önkormányzatot vezető polgármester.

Eljött a bolíviai önkormányzati választások ideje

Egészen mostanáig nagyüzemben zajlottak a választási események, de csütörtöktől ennek vége. Nem lehet már kampányrendezvényeket tartani és a médiában is kampánycsendre lehet számítani. Még a mai napon, szerdán mindenki egy utolsó nagy megmozdulással igyekezett mozgósítani. A Szocialista Mozgalom (MAS) Cochabambában tartotta kampányzáróját a párt vezetőinek jelenlétében. Köztük ott volt az egykori elnök, Evo Morales és a jelenlegi elnök, Luis Arce is, hiszen a MAS nagy győzelmet remél a hétvégétől.

Sok jelölt a La Paz és El Alto régióban felfüggesztette kampányát már kedden, miután aznap súlyos tragédia történt az El Alto Egyetemen, ahol kilenc tanuló veszítette életét. Ők egyébként egy, a Covid-19 miatt bevezetett korlátozások ellenére megtartott bulin vettek részt, amikor leszakadt egy védőkorlát és közel 17 méteres magasságba zuhantak egy emeleti rendezvényről. Így kedden sok jelölt és politikus részvétnyilvánításokat tett a családok felé és nem folytatta a kampánymunkát és a rendezvényeket sem tartották meg.

A hatóságok egyébként már több embert őrizetbe is vettek az illegális rendezvény kapcsán, akiket a szervezéssel gyanúsítanak. La Paz főügyésze, Marco Antonio Cossító elmondta néhány órája, hogy a diákönkormányzat három vezetőjét vették őrizetbe az ötödik emeleten rendezett buli kapcsán. Őket most gyilkossággal és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják. További öt embert keresnek még, akik szintén aláírták azt a papírt, ami a buli meghívójaként is szolgált. A tragikus események ellenére a választásokkal mindenképpen mennek tovább az országban, amelynek eredményeiről mi is írni fogunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*