Paraguay egészségügye az összeomlás szélére került

Magyarországon pont a mai napon jelentettek be komoly szigorításokat a koronavírus-járvány megfékezése okán, ami azért komoly felzúdulást váltott ki az emberekből. De a helyzet a világ más részein, így Dél-Amerikában sem jobb, Chilében teljes városokat küldtek karanténba, máshol pedig arról írnak újságok, hogy Paraguay egészségügye az összeomlás szélére került. Állítólagosan nincsenek már felszerelések, eszközök a Covid-19 elleni küzdelemhez, amelyet csak súlyosbítanak azok a panaszok, amelyeket a dolgozók fogalmaznak meg.

Tényleg összeomolhat Paraguay egészségügye?

Komoly követelések maradtak teljesítés nélkül, úgy bérben, mint más támogatások tekintetében. Eközben az ország elnökét, Mario Abdo Benítezt sokan támadták amiatt, hogy a súlyos helyzet ellenére a Mercosur 30 éves évfordulója alkalmából találkozott uruguayi politikusokkal. Abdo Benítez külügyminisztere társaságában találkozott az uruguayi külügyminiszterrel, hogy megvitassák a témákat, amelyeket a Mercosur következő, argentín csúcsán akarnak majd megvitatni. A megbeszélés témáiról információt aztán csak a paraguayi elnökség Twitter-fiókjáról lehetett begyűjteni.

Eszerint a gazdasági együttműködés volt a fő téma, azon belül is a hús exportja a Paraguay-Paraná vízi útvonalon. Mindenesetre a fogadtatása a találkozónak nem volt éppen pozitív. A közvélemény egyértelműen válaszokat és magyarázatot követel Beníteztől arra, hogy miért nem foglalkozik egyáltalán a koronavírus-járvánnyal. Ráadásul Beníteznek komoly anyagi források is a rendelkezésére állnak. Ezeket még a járvány kirobbanása kezdetén kapta az ország törvényhozásának jóváhagyásával. De ezeknek a forrásoknak nincs nyoma az egészségügyi rendszerben.

A paraguayi elnök iroda

Természetesen mindig meg kell adni a másik oldalnak is a vélemény jogát, de alapvetően bármerre is olvasunk a paraguayi sajtóban, azt láthatjuk, hogy komoly problémák vannak az országban, amelyekre eddig Abdo Beníteznek nem sikerült igazán jó válaszokat adnia. Példának okáért ott van a vakcinák hiánya, amelyek tekintetében az ország jelentősen le van maradva. Aztán ott van a szállítmányozási szektorban fennálló kemény helyzet az üzemanyagok árának emelése miatt. Amelynek aztán hatása van a mindennapi élelmiszerek árára is. A kérdés, hogy a paraguayiak türelme meddig tart még. Ha ennél kicsit nyugodtabb témákat akarunk olvasni, akkor itt írtunk például 9 olyan dologról, ami kevésbé ismert az országról.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*