Az egyik perui elnökjelölt a korrupcióért is halálbüntetést adna

A 2021-es perui választásokat a jelenlegi tervek szerint április 11-én fogják tartani, tehát nagyjából egy hónap múlva. Ezen a választáson fog majd eldőlni az ország elnökének és alelnökeinek személye mellett az is, hogy kik lesznek majd a perui törvényhozás tagjai. A törvényhozás mind a 130 helyéért zajlani fog most a küzdelem. 2006 óta most van a legtöbb jelölt az elnöki címért, szám szerint 18. Ez azt is jelenti, hogy elég nagy eséllyel nem lesz áprilisban még perui elnök, mert a rendszer második kört is lehetővé tesz.

Röviden a választásról – érdekesség egy perui elnökjelölt kampányából

Erre akkor lesz szükség, ha az első körben, április 11-én egyetlen jelölt sem szerez 50%-os többséget. A második körben a két legtöbb szavazatot kapó jelölt fog majd megmérkőzni egymással. Jelenleg Francisco Sagasti vezeti az országot, de ő nem indulhat már az alkotmányos szabályozás miatt ezen a voksoláson. A 18 jelölt egyébként rendkívül széles palettát képvisel. Például indul a választáson Keiko Fujimori is, aki az egykori elnök, Alberto Fujimori lányaként vesz részt a választáson, a szélsőjobboldal képviseletében.

De indul a választáson például Ollanta Humala is, aki volt már az ország elnöke korábban és Rafael López Aliaga is, aki magát a perui Bolsonarónak tartja, rendkívül nacionalista eszméket hirdetve. Most éppen arról szólnak a hírek Peruban, hogy Ciro Gálvez, az egyik kevésbé esélyes perui elnökjelölt, a halálbüntetés visszaállításával kezdett kampányolni. A Nemzeti Egyesült Újjászületés képviseletében jelöltként induló Gálvez erről nemrégiben beszélt, bár talán kevésbé okozott ezzel meglepetést sokaknak. Hiszen korábban az LGBT-jogok csorbításáról is beszélt már.

Ráadásul most nem csak a gyilkosok vagy nemi erőszakot elkövetők számára javasolt halálbüntetést, hanem a korrupciót elkövető politikusoknak is. Gálvez gondolatai ellenére magát a centrumhoz közelinek tartja, egyáltalán nem gondolja, hogy szélsőséges lenne. Kampányának másik kulcs eleme az egészségügyi rendszer újjáépítése lenne, hogy minden perui számára legyen elérhető ingyenes hozzáférés kórházi ellátáshoz. Valószínűleg egyébként ez nem lesz téma a jövőben, hiszen az ő esélyei eléggé minimálisak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*