Egy szinte ismeretlen világrekorder chilei vulkán

A legmagasabban fekvő tó, a legmagasabban végrehajtott merülés és a legnagyobb UV-sugárzás kategóriákban

Chile földrajzi elhelyezkedéséből, formájából adódóan rendkívül sokszínű ország. Ennek megfelelően ha különleges természeti látványosságokra, hihetetlen rekordokra, színekre, formákra vagyunk kíváncsiak, akkor itt biztosan nem csalódhatunk. Mint például a mostani posztunk főszereplője, a Licancabur-sztratovulkán (a rétegvulkánokról már volt szó). Ez Chile és Bolívia közös határának legdélebbi csücskében fekszik. Maga a határvonal nagyjából kettévágja a vulkánt, az alacsonyabb kétharmada Bolíviához, a magasabb harmada, a csúccsal és a kráterrel együtt Chiléhez tartozik. Amúgy is vannak Chilének érdekes határai, például itt!

Ez aztán a különleges vulkán

Maga a vulkán (amelynek legutolsó kitörését valamikor 1000 évvel ezelőttre becsülik) otthont ad a világ egyik legmagasabban fekvő tavának (5900 méteres magasság). Ez az ugyanilyen nevet viselő Licancabur-tó. Amely az év jelentős részében jéggel borított a -30 Celsius fokos hidegben. A San Pedro de Atacamához közel található tó nagyjából 8 méter mély és úgy 100 méter hosszú és a legmagasabb fekvés mellett egy másik világcsúcs is kötődik hozzá. Méghozzá a legmagasabban végrehajtott merülés világcsúcsa, amelyet 1982-ben egy Charles Brush nevű bátor vállalkozó állított be, amikor búvárfelszerelésben lemerült a tó legaljára. És nehogy azt higgyük, hogy a rekordoknak itt vége. Ugyanis a hivatalos adatok szerint 2003. december 29-én az 5920 méteres Licancabur-csúcson mérték a valaha mért legnagyobb UV-B sugárzási mértéket. Az UV index szerint 43.3-as érték négyszerese annak, amit a hivatalos oldalak már extrém sugárzásként említenek és amely inkább a Mars felszínére hasonlít, mint a Földére.

Az Andokban egyébként amúgy is gyakoriak az igen magas sugárzási értékek. Korábbi kutatások során is sikerült már bőven 25-ös index feletti számokat mérni. Köszönhetően annak, hogy itt igen erős a trópusi napsütés, alapból vékonyabb az ózonréteg, ráadásul ezek igen magas hegycsúcsok. A különlegesen magas érték elérésében nagy szerepe volt az akkoriban tomboló viharoknak és az amazóniai erdőtüzeknek. Amelyek még jobban elvékonyították az ózonréteget, sőt ekkoriban egy igen komoly napkitörést is észleltek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*