Spanyol hálózat támadta Andrés Arauz baloldali elnökjelöltet

A Facebook még április hatodikán jelentette be, hogy eltávolított 390 felhasználói fiókot és hat oldalt a közösségi hálóról. Az eltávolítás oka az volt, hogy az oldal szerint ezek a fiókok megsértették a külföldi befolyással kapcsolatos szabályzatot. Állítólagosan ezen fiókok célja az volt, hogy befolyásolják az ecuadori elnökjelölt Andrés Arauzról kialakult nyilvános képet. A Facebook közleménye szerint a hálózatot Argentínából és Spanyolországból hozták létre és egyértelműen Ecuadorra fókuszáltak a fiókok.

Szervezett támadás Andrés Arauz ellen

A hálózat mögött álló emberek a Facebook szerint olyan fiókokat hoztak létre, amelyek elvileg ecuadori emberek fiókjainak tűntek. Majd elkezdtek posztolni olyan weboldalakkal kapcsolatban, amelyek nem Ecuadorból futnak. Állítólag a hálózat még kedveléseket is vásárolt egy “like-farmról” Bangladesből, hogy így tegyék még hitelesebbé a tartalmukat. A nyomozást a Facebook megbízásából a FireEye nevű kiberbiztonsági cég hajtotta végre. A fiókok egyébként igazán aktívak csak február elején voltak.

A vonatkozó posztok többsége egyébként azzal korrupcióval vádolta Arauzt. Ezen posztokat ráadásul még mesterséges intelligenciával módosított fotókkal is megtámogatták. Olyan hashtageket kezdtek el terjeszteni, amelyek Arauz lejáratására irányultak. Még azt is bejelentette a Facebook, hogy a nyomozás eredményeként egy spanyol céget azonosítottak, mint a hálózat mögött álló entitást. Ez a spanyol cég elvileg közösségi média-marketinggel foglalkozik. A Facebook fiókok mellett egyébként Instagram fiókok is érintettek voltak.

A Facebook esetében nem lehetett túl nagy a hatás, hiszen összesen 70 körüli felhasználó követte az érintett oldalakat, viszont az Instagramon a profiloknak több mint ezer követője volt. Állítólagosan még nagyjából 300 ezer forintnyi reklámösszeget is elköltöttek a közösségi oldalon a különféle hirdetésekre. Andrés Arauz egyébként április 11-én nagy valószínűség szerint meg is nyerheti az ecuadori választások második körét, úgyhogy a fentebb bemutatott hálózatnak túlságosan nagy hatása nem lesz a történtekre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*