Tüntetések a bitcoin ellen El Salvadorban

Bitcoin

Az elmúlt jó pár hétben tele volt a mainstream sajtó El Salvadorral, ugyanis a közép-amerikai állam lett az első, amely hivatalos fizetőeszközként elfogadja a bitcoint. Természetesen mindenki hatalmas előrelépésként ír erről az ország számára, jönnek a beszámolók ideköltöző cégekről és fellendülő gazdaságról. Viszont a lakosság egy jelentős része azért nem teljesen boldog. A mai napon komoly tüntetés volt az országban, amelyen a megmozdulók a jelenlegi kormány gazdasági intézkedései ellen tiltakoztak.

A fuvarozók csak veszítenek a bitcoin miatt

A Nemzetközi Árufuvarozók Salvadori Szövetsége (ASTIC) által szervezett megmozdulások egyik fő követelése az volt, hogy a kormány módosítsa a bitcoin törvény hetes paragrafusát, ami kötelez mindenkit arra, hogy fogadják el a bitcoint, mint fizetőeszközt. A törvény ugye előírja, hogy mindenkinek minden körülmények között kötelező elfogadni a bitcoint az árukért és szolgáltatásokért. Ezt azonban a fuvarozók elutasítják. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy súlyos veszteségeket okoz nekik a jelenlegi helyzet.

Hiszen egyetlen közép-amerikai szállítmányozó sem fog elfogadni bitcoint, hiába El Salvadorban bérelik fel. Így mindenhol szinte dollárban kell fizetniük a cégeknek. Ellenben viszont őket kötelezik arra, hogy bitcoinban is fogadjanak el fizetést, ami a májusban megindult komoly kriptopiaci korrekció okán súlyos veszteségeket okozott nekik. A szövetség hangsúlyozta, hogy amennyiben nem engednek a követelésüknek és nem veszik ki a törvényből a paragrafust, akkor a szállítási árak 20%-kal emelkedni fognak.

Ugye El Salvador júniusban fogadta el a bitcoin törvényt, ami a kriptovalutát törvényes fizetőeszközzé tette. Viszont ténylegesen hatályba majd csak szeptember hetedikén lép. A Salvadori Gazdasági Szövetség vezetője, Eduardo Cader elismerte, hogy kevés egyeztetés zajlott az ügyben, de hangsúlyozta, hogy a bitcoin maradni fog. És a mostani tüntetésen a szállítmányozókhoz csatlakoztak egykori katonák, egyetemisták és kereskedelmi dolgozók is. A bitcoin törvény visszavonása mellett Bukele elnök lemondását is követelték. Egyszóval nem annyira tökéletes a kép El Salvadorban, ahogy a nemzetközi sajtó le akarja ezt festeni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*