Brutális buszbaleset egy perui szerpentinen

Buszbaleset

Nagyon gyakran mutogatják különböző dokumentumfilmekben és sorozatokban azokat a hegyi, szerpentines utakat Peruból, amelyek mellett hatalmas szakadékok tátonganak. Azokon a felvételeken a sofőrök és az utasok is teljesen nyugalomban nyilatkoznak az utazás biztonságáról. Közben azért tudjuk, hogy időnként komoly balesetek is előfordulnak errefelé. Még pénteken történt egy hasonló tragédia, egy buszbaleset, amikor egy munkásokat szállító busz zuhant le Apurímac járásban egy 200 méter mély szakadékban tele utasokkal.

A buszbaleset részletei

Az MMG Las Bambas bányászvállalat munkásait szállító busz Cusco városa felé tartott, amikor a baleset történt. Apurímac Peru középső részén található és rendkívül veszélyes, szerpentines utak vannak errefelé is. A rendőrség pénteki bejelentése szerint 16 ember veszítette életét és ketten súlyosabban megsérültek a balesetben. A rendőrségi forrás arra is kitért, hogy valószínűleg a jelenlegi információk szerint a sofőr hibázott és ez okozta a Cotabambasban történt tragédiát. Még nem tudni, hogy mi volt pontosan a hiba, de egyetlen hirtelen fékezés is tragédiához vezethet itt.

A cotabambasi rendőrség nyomozást folytat az ügyben, tehát még nem véglegesítették a fentebb említett állításokat, de valószínűleg a sofőr hibája mellett még a műszaki állapot is közrejátszhatott a balesetben. Az errefelé közlekedő buszok és teherautók sok esetben nincsenek olyan műszaki állapotban, hogy bátran lehetne velük közlekedni. Az MMG Las Bambas vállalat is közleményt adott ki, amelyben részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak és ígéretet tett, hogy mindenben segíti a nyomozást.

Cusco Peru déli részén található, közel félmilliós nagyváros, amely főleg turizmusáról és bányáiról ismert. A koronavírus előtti években 2 milliónál is több turista látogatott el ide évente. Komoly bányák is vannak a régióban, például itt van a Tintaya rézbánya, amit a Glencore üzemeltet. Ezen kívül is van itt bőségesen kincs a föld alatt, hiszen a Cotabambas bányaprojekt keretén belül aranyat, rezet, ezüstöt és molibdént is bányásznak itt, egy ilyen projekten dolgozik az MMG Las Bambas is, amelynek munkásai érintettek voltak a balesetben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*