A Beagle-konfliktus

Még jó pár évvel ezelőtt történt, hogy Michelle Bachelet egykori chilei elnökasszony és argentin kolléganője Cristina Fernández akkori argentin elnök együtt a Vatikában utazott. Itt Ferenc pápával találkoztak és megemlékeztek többek között az 1984. november 30.-án aláírt Barátság- és Békeegyezményről Argentína és Chile között. Bár békeegyezménynek hívják, valójában a két ország konkrét harcban nem állt egymással soha. Az 1984-es, pápai közvetítéssel létrejött ún. Beagle-egyezségnek az volt a célja, hogy véget vessen az évtizedek óta tartó határvitáknak a két ország között a Tűzföld-szigetvilágában.

A Beagle-incidens

A fő központja ennek a vitának a Beagle-csatornáért (az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között a Magellán-szoros és a Drake-átjáró mellett ez a harmadik kapcsolati pont), az abban fekvő Picton, Lennox és Nueva szigetek birtoklásáért folyó Beagle-konfliktus volt. Ez olyan közel sodorta a két országot a háborúhoz, mint korábban még semmi más. A szigetek már ősidők óta chilei ellenőrzés alatt voltak, amikor 1904-ben Argentína benyújtotta követelését rájuk. Innentől kezdve a 20. századot végigkísérték a követelések, tárgyalások, incidensek. 1978-ban néhány óráig még katonai hadművelet is kezdődött a chilei szigetek elfoglalására. Végül a buenos airesi vezetés elfogadta a pápai közvetítést és így született meg a fentebb már említett 1984-es egyezmény. Ez kijelölte a Beagle-csatornában a két ország közötti határvonalat és elismerte Chile fennhatóságát az összes, a csatornától délre fekvő sziget felett.

Szóval ennek az 1984-es megegyezésnek a 30. évfordulója alkalmából utaztak az államfők a Vatikánba Ferenc pápa meghívására. A Beagle-konfliktus egyébként roppant érdekes történelmi eseménysorozat. Egy posztba nem is lehet nagyon belesűríteni azt a sok lépést, amit az országok tettek az évtizedek során. De például ez a konfliktus a magyarázata annak, hogy a Falkland-szigetekért (vagy ahogy errefelé ismerik: Las Malvinas) folytatott angol-argentin háború során Chile a briteket támogatta. Szintén finom kis szelete a Beagle-csatorna történelmének a Snipe-incidens. Ez a Snipe apró, szintén a Beagle-csatornában fekvő földdarabja miatt robbant ki még 1958-ban, amikor Chile épített egy világítótornyot a szigetecskére.

Ezt az argentinok nem sokkal később lebontották és egy argentin világítótornyot építettek a helyébe. Amit aztán a chilei haditengerészet ismét csak eltávolított és új chilei világítótornyot húzott fel. Ezt 1958. június 9.-én lebombázta az argentin San Juan romboló és itt ért véget a történet. Mert mielőtt jobban eszkalálódtak volna az események, a két ország tűzszünetet kötött. Különleges chilei földrajzi érdekességekről itt írtunk korábban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*