Emelkedik az uruguayi jövedéki adó, az Imesi

Benzinkút uruguay

Még néhány nappal ezelőtt jelentette be az uruguayi kormány, hogy a dohánytermékeket, italokat és üzemanyagokat terhelő, ún. Imesi (Egyedi belső adó) adó mértéke növekedni fog. A növekedés most hétfőn, január harmadikán életbe is lépett és ennek keretében mostantól a dohányárukat terhelő adó mértéke 40 pezóra, tehát majdnem 300 forintra növekszik majd. Hat százalékos növekedésről van szó, viszont a cigaretták esetén 7%-os az emelkedés. 20 szálas csomagonként már 90 pezóval, azaz 650 forinttal többet kell fizetni.

Az üzemanyagok uruguayi jövedéki adó emelését lenyeli az állami olajvállalat

A cigaretta dobozonkénti ára most már eléri a 200 uruguayi pezót is sok esetben, ami megközelíti az 1500 forintot. A kormány hangsúlyozta, hogy az infláció mértékénél kisebb mértékű volt az emelés. Az infláció Uruguayban 7,86% volt a novemberben befejeződő 12 hónapos időszak alatt. Az alkoholos italok kapcsán is 7% körüli adóemelés történt. De még 7 százalékkal fog emelkedni az ásványvizekre kivetett Imesi mértéke is. Összességében minden érintett termék esetén ez a 7% körüli emelés történt, ami mindenhol infláció alatti növekedés.

A legfontosabb kérdés az uruguayiak számára azonban mégis az üzemanyagok adójának emelkedése volt. A 95-ös benzinre kivetett adó mértéke 6,79%-kal, míg a dízel üzemanyagok adója 6,8%-kal emelkedik majd. Azaz átlagosan 30 pezóval kerül majd többe az üzemanyagok literje. Fontos kiemelni, hogy az üzemanyagok esetén nem fogják az emberek megérezni az áramelkedést. Hiszen az állami tulajdonú uruguayi olajvállalat, az ANCAP lenyeli az uruguayi jövedéki adó emelkedését. Azaz a bevételeiből fogja ellensúlyozni az adóemelkedést.

Azt még azért szintén tudni kell, hogy az üzemanyagok adóemelkedéséből a harmadát egy olyan új adó adja, amelyet a kormány azért vezetett be, hogy megpróbálja valamilyen formában csökkenteni a károsanyag-kibocsátásokat az üzemanyaghasználatból adódóan. Uruguayban egyébként hasonló az üzemanyagok ára, mint Magyarországon. Átlagosan egy liter dízelért az év elején 500 forintnyi pezót kell fizetni, nem sokkal kevesebbet kell adni a 95-ös benzinért sem. Alapvetően az árak nagyjából hasonlóak más mindennapi cikkek esetén is, mint Magyarországon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*