Venezuela támogatja a Szaharai Arab Köztársaság harcát

Néhány nappal ezelőtt a mainstream média teljes közönye mellett fontos dolog történt Venezuelában. Venezuela és az oly sokat szenvedett Szaharai Arab Köztársaság együttműködési megállapodást írt alá. A felek két memorandumot írtak alá többek között az oktatási ágazatban, valamint a mezőgazdaság, a kultúra, a halászat és a környezetvédelem területén való együttműködés vonatkozásában.

A Szaharai Arab Köztársaság már régóta jó kapcsolatot ápol Venezuelával

A Venezuelai Bolivári Köztársaság és a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság kormánya néhány napja tehát kölcsönös együttműködési megállapodásokat írt alá. Mindezt azután, hogy a latin-amerikai ország elnöke, Nicolás Maduro a caracasi Miraflores-palotában fogadta kollégáját, Brahim Ghalit. “Biztosítanunk kell, hogy ezek a dokumentumok, amelyeket aláírtunk, emberek közötti együttműködési tervvé váljanak, közvetlen módon” – mondta a latin-amerikai vezető.

Két memorandumot írtak alá a felek az oktatási ágazatban: az egyik az egyetemi oktatásban való kapcsolatok előmozdításáról és fejlesztéséről. A másik pedig az arab nemzet szakembereinek képzéséről szól. Hasonlóképpen együttműködési megállapodást írtak alá a két ország közötti, az egyenlőség, a szuverenitás kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló csere előmozdítása és elmélyítése érdekében.

Emellett kétoldalú megállapodást írtak alá a diplomata-, különleges és szolgálati útlevéllel rendelkezők vízummentességéről. A találkozó részeként a venezuelai méltóság átadta szaharai kollégájának a Felszabadítók Első Osztályú Érdemrendjét, valamint Simón Bolívar, a felszabadító kardjának másolatát. “Megerősítjük testvéri kötelékeinket, a szabadságért, az igazságért és küzdő népeink közötti kölcsönös csodálatot. Megerősítjük továbbá Venezuela történelmi, egyedülálló és abszolút álláspontját az önrendelkezés, a függetlenség és a szaharai nép ügyének támogatásáról” – mondta a venezuelai elnök.

A szaharai elnök, Ghali a maga részéről elismerte, hogy népe támogatja Venezuelát a blokád és az Egyesült Államok által bevezetett igazságtalan intézkedések elleni küzdelemben. Ebben az értelemben a vezető a harc és az elszántság példájaként ismerte el Venezuelát. Hozzátéve, hogy a bolivári nép a felszabadító Simón Bolívar és a forradalom történelmi vezetője, Hugo Chávez értékeiből táplálkozik. Ezért nem szűnik meg elszántsága, hogy a hegemón próbálkozásokkal szemben is harcoljon teljes szabadságáért és önrendelkezéséért. Venezuela egyike annak a több mint 80 országnak, amely elismeri a szaharai nép küzdelmét. És a két nép több mint négy évtizede tartja fenn kapcsolatait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*