Kolumbia szövetséget kötött Venezuelával az ELN ellen

Gustavo Petro kolumbiai elnök nem olyan régen amerikai kollégájával, Joe Bidennel találkozott és egyeztetett több témában. Egy erről a találkozóról szóló sajtótájékoztatón kitörtént az Ejército de Liberación Nacional (ELN) gerilláinak helyzetére is. Nyilatkozata közepén a kolumbiai vezető elismerte, hogy katonai partnerséget hoztak létre a venezuelai kormánnyal az ELN gerillák legyőzésére. Béketárgyalások is folynak a felek között, de Petro szerint a gerillacsoport nem igazán hajlik alkura.

Az ELN áprilisi támadása fordulópontnak tűnik

Az ELN nem tartotta be a decemberben elfogadott tűzszünetet. Ismét katonai konfrontáció van a felek között, viszont ennek most van egy új összetevője: a venezuelai katonai erők a kolumbiai kormánnyal, annak hadseregével szövetségben lépnek fel, és együtt támadják az ELN területeit.” – számolt be róla Petro. Ez a stratégia – az elnök szerint – “segíthet abban, hogy a gerillák végre elfogadják a békefolyamatot Kolumbiában”.

A venezuelai hatóságokkal való partnerségre lépés alig néhány nappal azelőtt történt, hogy a Petro-kormány és a gerillák között Havannában, Kubában megkezdődött a béketárgyalások új fordulója. Ez az új találkozó nem ígérkezik békésnek, mivel a felek most először találkoznak majd az ELN áprilisi támadása után. Április elején a gerillák tíz katonát öltek meg az El Catatumbo tartományban fekvő El Carmen faluban.

Gustavo Petro szerint a kolumbiai és a venezuelai biztonsági erők szövetségben dolgoznak az ELN-nel szembeni katonai fellépésen. Petro egyébként a gerillák támadása után katonai akciókat rendelt el a radikális csoport ellen. A cél, hogy visszaszerezzék az ország azon területeit, amelyeket a felszabadítási hadsereg egységei foglaltak el a Juan Manuel Santos kormánya és a FARC közötti békemegállapodás aláírása után.

Nem tudni, hogyan reagálnak majd a gerillák Petro bejelentése után. Hiszen nem titok, hogy a katonai hírszerzés jelentései szerint az ELN és a venezuelai fél eddig kéz a kézben dolgozott. Különösen a Kolumbia és a szomszédos ország közötti határvidéken a kábítószer- és fegyverkereskedelem területén. Petrónak nincs tehát most túl sok választása, a lázadó csoport akciója után a hadseregnek is támadnia kell. Most a kubai tárgyalások döntőnek bizonyulnak majd, hiszen kiderül, hogy mi az ELN célja és mi volt a támadásokkal a terve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*