Lula újabb hat őslakos rezervátumot hozott létre Brazíliában

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök hat új őslakos rezervátum létrehozását rendelte el, betiltva a bányászatot és korlátozva a kereskedelmi célú gazdálkodást. A területek – köztük az Amazonas esőerdő hatalmas területének részei – mintegy 620 000 hektárt tesznek ki. Az őslakosok vezetői üdvözölték a lépést, de azt mondták, hogy több területet kell védeni.

Örömhír az őslakos közösség számára Brazíliában Lula megjelenése

A januárban hivatalba lépett Lula ígéretet tett arra, hogy visszafordítja szélsőjobboldali elődje, Jair Bolsonaro politikáját, aki támogatta a bányászatot az őslakosok földjein.

Lula, aki korábban 2003-2010 között volt elnök, pénteken – az ország minden részéből származó őslakosokkal tartott brasíliai találkozójának utolsó napján – írta alá a demarkációs rendeletet.

“Törvényesíteni fogjuk az őslakosok földjeit. Ez egy olyan folyamat, amely eltart egy ideig, mert sok kézen kell keresztülmennie” – mondta a 77 éves vezető a tömegnek.

“Nem akarom, hogy egyetlen őslakos terület védelem nélkül maradjon a kormányzásom alatt. Ez az a kötelezettségvállalás, amelyet önöknek tettem”.

Az elmúlt években riasztóan megnőtt az Amazonas esőerdeinek erdőirtása, amely az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben kulcsfontosságú tényező. Az új rezervátumok Brazília középső részén, valamint az ország északkeleti és déli részén találhatók.

Az elnöki rendelet az őslakosok számára kizárólagos használatot biztosít a rezervátumok természeti erőforrásaira. Minden bányászat tilos, és szigorúbb szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú gazdálkodásra és fakitermelésre.

Miközben üdvözölték Lula döntését, egyes őslakos vezetők rámutattak, hogy kormánya 14 új terület elismerésére tett ígéretet korábban.

Hivatali ideje alatt Bolsonaro küldetésének tekintette az Amazonas gazdasági fejlődésének előmozdítását.

Többször érvelt amellett, hogy az őslakos területeken történő bányászattal Brazília – amely nagymértékben támaszkodik az importált műtrágyára – több saját káliumtartalékot tudna létrehozni. Ezt az érvelést egyes szakértők megkérdőjelezték.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*