Kirúgták, mert jelentette a kokaültetvényeket

A Bolíviai Nemzeti Természetvédelmi Szolgálata (Sernap) menesztette Andreina Tolavit az Amboró Nemzeti Park és Integrált Kezelésű Természetvédelmi Terület (Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Amboró) igazgatói posztjáról. Tolavi volt az, aki bejelentést tett korábban, hogy a természetvédelmi területen 20 hektáron illegális kokaültetvény van.

Állítólag nem ezért rúgták ki az igazgatót

Az elbocsátást a Sernap ügyvezető igazgatója, Johnson Jiménez Cobo írta alá. Tolavi még a múlt héten jelentette, hogy a természetvédelmi terület átvizsgálása után azt találta, hogy legalább 20 hektáron kokaültetvények vannak. Plusz sajnálatát fejezte ki, hogy nincs elegendő őr a területen, mivel “11 parkőr jut 637 600 hektár védett területre”. Arra is rámutatott, hogy a természetvédelmi területért a Sernap felel, amely a bolíviai Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium égisze alá tartozik.

Eduardo Del Castillo miniszter, aki a rendőri erőkért felelős, tagadta a felelősségét, és azt mondta, hogy “nem ez az első eset”, hogy ültetvényeket találnak egy nemzeti parkban, ami vitát váltott ki. Öt feljelentés után a Közös Műveleti Egység (FTC) bevonult az Amboró Nemzeti Parkba, hogy felszámolja a talált illegális kokaültetvényeket.

A szociális biztonságért és ellenőrzött anyagokért felelős miniszterhelyettes, Jaime Mamani elmondta, hogy az egyenruhások vasárnap léptek be a természetvédelmi területre. “Ma több mint 120 civil, rendőri és katonai alkalmazottat vetettünk be, hogy felszámoljuk az engedély nélküli ültetvényeket” – mondta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*