Az ENSZ közgyűlésén 187-en szavaztak a Kuba elleni szankciók feloldása mellett

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tagállamai 187 igen szavazattal, két nem ellenében és egy tartózkodás mellett csütörtökön, a Közgyűlés ülésén elfogadtak egy határozat. “Az Egyesült Államok által Kuba ellen bevezetett gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád megszüntetésének szükségessége” nevet viselő dokumentum a Kuba elleni blokád megszüntetésére szólít fel A 31. alkalommal támogatott szöveg ez alkalommal két ellenszavazatot kapott (Egyesült Államok és Izrael), egy tagállam pedig tartózkodott (Ukrajna) – írja a Prensa Latina. Az ülésre a szervezet New York-i székhelyén került sor.

Csak jelképes a szavazás, de Kuba számára siker

Bruno Rodríguez, Kuba külügyminisztere a közgyűlésen csütörtökön felszólalva azt mondta, hogy a blokád nem törvényes és nem is etikus. És még kevésbé az, amikor egy hatalom kormánya évtizedeken át szüntelen gazdasági háborúnak vet alá egy kis nemzetet. “Elfogadhatatlan, hogy egy egész népet megfosszanak a békéhez való jogától. Egyetlen ország sem érdemli meg, hogy a zaklatás és a kegyetlenség ilyen feltételeinek legyen kitéve” – mondta.

“187 ország követeli az ENSZ-ben a Kuba elleni blokád megszüntetését. Nyilvánvaló a nemzetközi közösség elsöprő erejű felhívása a blokád megszüntetésére” – tette közzé a külügyminiszter az X közösségi oldal hivatalos fiókján. Miguel Díaz-Canel kubai elnök a maga részéről a nép hangjának tiszteletben tartására szólított fel, amely az ENSZ-közgyűlésen az Egyesült Államok által a szigetország ellen bevezetett blokád megszüntetéséért szállt síkra.

“A világ az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlésén magasztos és határozott szavakkal szólalt fel, hogy elismerje Kuba szolidaritási és társadalmi igazságosságért végzett munkáját, és elítélje az Egyesült Államok által Kuba ellen bevezetett blokádot” – mondta a kubai vezető, akit a Prensa Latina idézett.

Az AVN az amerikai blokád által 2022. március 1. és 2023. február 28. között okozott kárt négymilliárd 867 millió dollárra becsüli. A nemzetközi közösség 1992 óta ratifikálta ennek a politikának az elutasítását. Állítólagosan ez a Covid-19 hatása alatt soha nem látott mértékben erősödött fel. Azzal a kifejezett céllal, hogy megfojtsa az ország gazdaságát a rendszerváltás kiprovokálása érdekében. 2022-ben a Kuba által benyújtott állásfoglalást 185 igen szavazattal és két nemmel (az Egyesült Államok és Izrael) fogadták el.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*