Újabb látogató Salvador Allende irodájában

Az argentin elnök, Alberto Fernández és a felesége hivatalos látogatáson tartózkodott a héten Chilében. Ennek apropóján nagyon nemes gesztust tettek, hiszen még kedden felkeresték Salvador Allende egykori chilei elnök irodáját a Moneda-palotában. A látogatás alkalmából az argentin államférfit fogadta az irodában a hivatalából erőszakkal elmozdított elnök lánya, Isabel Allende Bussi és unokája, Marcia Tambutti Allende is. Az argentin államelnök ezután egy csokor virággal és egy emléktábla felavatásával rótta le tiszteletét.

Salvador Allende külön emlékterme

Mindez azután történt, hogy Fernández résztvett egy ebéden, amelyet a chilei belügyminiszter, Rodrido Delgado adott az argentin vezető tiszteletére. Innen ment fel a második emeletre Fernández, hogy meglátogassa Allende tragikus eseményeknek helyt adó irodáját. Eredetileg az volt a terv, hogy az elnök az egykori chilei vezető sírjához látogat el, de a sajnálatos chilei egészségügyi helyzet miatt erre nem volt lehetőség. Az egykori iroda egyébként ma már emlékhely, amelyet még 2008. szeptemberében az akkori chilei elnök, Michelle Bachelet avatott fel.

Ez az az a szoba, ahol még 1973. szeptember 11-én, az Augusto Pinochet által megindított puccs során Allende öngyilkosságot követett el. Semmilyen formában nem kívánta feladni magát a puccsistáknak és a behatolók már csak a holttestét találták meg. A lenti képen pontosan ez a szoba látható, ahol ugyan már nincs ott az elnök teste, de a bútorok és minden más abban az állapotban van, ahogy a behatolók után maradt. Évtizedeken át egyébként mindenki arról beszélt, hogy csak Pinocheték állítják az öngyilkosságot, valójában Allendét kivégezték.

A hosszas viták és vádaskodások után egy chilei bíróság 2011-ben jóváhagyta Allende maradványainak kihantolását és boncolását. Nemzetközi kutatócsoport is érkezett a vizsgálatok hitelességét igazolandó és hosszas vizsgálódások után megszületett az eredmény is. Eszerint Salvador Allende tényleg öngyilkosságot követett el egy AK-47 fegyverrel. Még szintén 2011-ben aztán egy bíróság jóvá is hagyta az eredményeket és innentől kezdve már hivatalosan nincs kérdés az elnök halála körül. A család egyébként elfogadta az exhumálást, annak ellenére, hogy ők saját bevallásuk szerint tudták, Allende tényleg végzett magával.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*